Milyen az ideális kanapé?
2019. február 22. írta: tervezzvelem

Milyen az ideális kanapé?

A nappali meghatározó bútora a kanapé. Sok időt töltünk rajta beszélgetéssel, tévézéssel, olvasással. Éppen ezért teljes mértékben igényeinkhez kell igazítani. A választás sokszor nem egyszerű, mert a kínálat hatalmas, nehéz eligazodni. Nézzük, melyek azok a szempontok, amelyek alapján könnyebben meghatározhatjuk álmaink kanapéjának paramétereit!

Méret: a rendelkezésre álló hely és a kanapé

A fő tényező a rendelkezésre álló hely, de legalább ennyire fontos, hogy hány embert szeretnél itt leültetni és milyen tevékenységhez. Számolni kell azzal is, hogy maradjon hely a közlekedéshez.

Ha nagyobb a nappali mérete, meg kell fontolni, hogy L alakú ülőgarnitúrát szeretnél fotelekkel, körben elhelyezve, mert inkább vendégeket szeretsz fogadni. Vagy legyen egy nagy kényelmes kanapé, ahol elfér a család és együtt tévézhettek.

Ha kevesebb a hely, olyan kanapét válassz, amelyet akár a térbe fordítva is el tudsz helyezni, mert így nagyobbnak tűnik majd a helyiség. Lehetőség szerint egy-két fotellel, puffal ki is egészítheted. Kisebb nappaliba ideálisak a keskenyebb karfás, alacsonyabb háttámlájú darabok.

A kanapé formája

Hogy milyen alakú kanapét választasz, azt is a szokásaid, életmódod határozza meg. Ha inkább tévézésre használod a nappalit, érdemes az egyenes vagy L alakú kanapét a tévével szemben elhelyezni. Kényelmi szempontból jó ötlet, ha kicsit magasabb a háttámla vagy van állítható derék-, illetve fejtámasz. Ha pedig a nappali elsősorban a baráti beszélgetések helyszíne, inkább L, U vagy íves alakú ülőbútort válassz.

Kárpitozás

Amíg kicsi gyerekek vannak, strapabíróbb, tisztítható huzatú vagy bőr kanapéban gondolkodj. A bőr igazán időtálló, könnyen tisztítható, de elég drága. Azonban a szövetek között is vannak tartós, folttaszító anyagok, amelyet sok éven át használhatsz. Otthonos, komfortos érzést biztosít.

Színválasztás

Mivel a kanapé a nagyobb méretű darabok közé tartozik, jól meg kell fontolni a színét is. Ha a kanapét szeretnéd a nappali fókuszpontjává tenni, válassz az enteriőr többi eleméhez illeszkedő, de hangsúlyos, figyelemfelkeltő színt, például zöldet, türkizt, mustársárgát. A harmóniát segíti, ha a kanapé színe egy-egy kisebb tárgyon visszaköszön.

Képek forrása: kattints a fotókra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2514622016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása