Életszerű otthon? Keverd a stílusokat!
2019. február 09. írta: tervezzvelem

Életszerű otthon? Keverd a stílusokat!

Sokszor úgy tűnik, ha a berendezés, a színek kitalálása során egyetlen stílust követünk, a végeredmény kissé modoros, merev és kevésbé egyedi lesz. Hiszen minden "ki van találva" és olyan érzésünk támad, mintha egy szép bútorboltban járnánk. Viszont a lakásnak a saját igényeinket, vágyainkat, sőt személyiségünket kell tükrözni ahhoz, hogy otthonosan, kellemesen érezzük magunkat benne.

Minden stílusirányzatnak van valamilyen előnye, azonban nem árt, ha elengeded a fantáziád. Ha egy-egy konkrét stílust csak kiindulásul használsz és megpróbálod saját elvárásaid szerint alakítani. A feladat nem egyszerű, könnyű hibákat véteni, éppen ezért segítségképpen pár fontos szabályt gyűjtöttem össze.

Ne a divatot kövesd!

Mindig voltak, vannak aktuális trendek, amelyek gyorsan idejét múlttá válnak, mint például a minimál stílus. Ha eszerint választasz, Te is hamar ráunsz, mást szeretnél. Ehelyett inkább próbálj meg jó minőségű, semlegesebb darabot választani, amit egy-egy régi vagy dizájn bútorral egészítesz ki. Figyelj azonban arra, hogy ez ne utánzat legyen, hanem ha egy retro karosszék tetszik, akkor az tényleg az legyen.

Nem sürget senki!

A lakberendezés hosszú folyamat, sokszor évek munkája. Ne akarj mindent egyszerre "készre". Koncentrálj a fő bútorokra, a kanapéra, konyhára és ehhez komponálj hozzá pár számodra fontos kiegészítőt, amiről már régóta álmodozol: egy szőnyeget, egy fotelt, egy széket az étkezőasztalhoz stb. Ne siess, várd meg, amíg szembejön veled.

Az ellentétek nem ellentmondások

Ha például egy alapvetően skandináv stílusú enteriőrbe beillesztesz egy kézműves, antik komódot, furcsa módon kiegészítik, teljessé teszik egymást, izgalmas harmónia alakul ki. És mint tudjuk, az ellentétek vonzzák egymást :) Mindez visszafelé is működik: a vintage stílusba illesztett modern festménnyel ugyanezt a hatást érheted el. Az eltérő stílusú darab a helyiség fókuszpontjává válik, és megadja annak egyediségét.

Fontosak az arányok

A mérték itt is nagyon fontos, nem lehet válogatás nélkül egymás mellé dobálni a tárgyakat. Kezdetben éppen ezért csak egy-egy darabbal kísérletezz, és ha ez "bejön", apránként haladj tovább.

 Tetszett a bejegyzés? Kövess a Facebookon is!

Szívesen olvasnál még praktikus, színes ötletekről?

 

Ha szeretnéd tudni, hogyan lesz barátságos és praktikus az otthonod, ajánlom figyelmedbe az OTTHONUNK SZÍNEI című könyvet, amely gyakorlati és közérthető ismeretanyagot ad. Most ajándékba kapod, ha jelentkezel on-line lakberendező tanfolyamomra! A tanfolyam gyakorlatiasan foglalja össze azt a szaktudást, amelyet aztán saját otthonod tervezésénél használhatsz fel. Nem kell több helyről böngészni, keresgélni, itt egyben megtalálod. 

Tovább olvasom

Képek forrása: kattints a fotókra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8314616292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2019.02.12. 12:21:56

Köszönöm neked ezeket a hasznos és segítő információkat. A családban mindig van éppen tervbe valakinél a lakásfelújítás, és sokat tanakodunk azon, milyen stílust képviseljen az „új” otthon. Bejegyzéseddel sokat segítettél, biztos hogy felhasználjuk a tanácsaidat. A napokban a neten keresgélve találtam egy mennyezeti lámpát, ami szerintem tökéletesen illene a kevert stílusba. www.riodesign.hu/lampak-vilagitastechnika/riviera-436174
süti beállítások módosítása