Így alakítsd ki praktikusan a gardróbot
2019. január 11. írta: tervezzvelem

Így alakítsd ki praktikusan a gardróbot

Időről-időre visszatérünk a rendszerezés, a tárolás kérdéséhez, ugyanis ez igazából a lakberendezés alapja. Tudni azt, hogy mit és hova szeretnék elhelyezni, hogyan tudom megfelelően tárolni a ruhákat, hol lenne egy olyan hely, ahova beépített szekrényt tehetnék stb. Ebben a bejegyzésben azt járjuk körbe, hogyan lehet viszonylag kis helyen sok holmit tárolni?

Méretre készíttetni vagy készen vásárolni?

Először is fel kell mérni a tárolandó holmik mennyiségét. Sajnos ezt nem lehet megspórolni, tudnod kell, hogy mennyi akasztós és mennyi összehajtható ruhád van, az akasztóson belül mennyi a hosszabb (kabát, ruha stb.) és mennyi a rövidebb (ing, blúz, zakó stb.). Aztán gondolni kell arra is, hogy mi férne még el a gardróbban: vasalódeszka, porszívó, bőröndök, táskák, ágynemű stb. Íme egy segédlet ahhoz, hogy mekkora a helyigénye az egyes daraboknak:

Ezután jöhet az, hogy hol is van hely a beépített szekrény számára. Hogyan tudod jobban kihasználni a helyet: ha lesz benne sarok rész vagy ha csak egy vonalban fut? A sarok elem elég nagy helyet foglal el, viszont jó kialakítással sok mindent el is nyel. Jó példa erre a legelső kép és az itt következők.

Ehhez a kialakításhoz már elég nagy hely kell, viszont rendkívül sokat nyersz vele. Akár még a nappaliban is el tudom képzelni.

A rendelkezésre álló helyet leginkább méretre készített bútorral tudod hasznosítani. Ha ezt a lehetőséget választod, a szekrény érjen mennyezetig. Felül vagy polcok legyenek vagy olyan akasztós rész, amit egy mozdulattal le tudsz húzni.

Ha anyagi okokból inkább készet vásárolsz, a belső kialakítást akkor is átformálhatod. Mindenképpen olyan szekrényt válassz, ami kellőképpen strapabíró. Az egyik jó megoldás, ha elemekből összeállítható szekrényeket választasz, így a lehető legjobban tudod az adott helyhez igazítani a méreteket. Egy elem szélessége általában 50 cm. Ha pedig a kész gardróbszekrény mellett döntesz, akkor is érdemes belül kiegészítened, mert általában sokkal kevesebb bennük a polc és csak egyetlen akasztós résszel rendelkeznek. Lapszabászatban méretre elkészíttetheted a plusz polcokat, emellett vásárolhatsz még különböző szerelvényeket, rendszerezőket, kiegészítőket, pl. kihúzható nadrágtartót vagy drótkosarat, fiókot, plusz ruhatartó rudat vagy rúdra akasztható tárolókat stb.

Külön leválasztva vagy szekrényben?

Kislakásban leginkább csak beépített szekrénynek van helye, 60-70 cm-es mélységgel. Ahhoz, hogy járható gardróbod legyen, ennek minimum a duplája kell. Kicsit érdemes azonban ezen is elgondolkodni, hátha mégis lenne rá lehetőség. Nézzünk pár jó példát kisebb szobában kialakított gardrób sarokra.

Praktikus belső kialakítás

Végezetül pedig lássuk, milyen a praktikus belső kialakítás:

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5514555702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása