Hogyan lesz a kis szoba nagyobb?
2018. december 28. írta: tervezzvelem

Hogyan lesz a kis szoba nagyobb?

A tél kiválóan alkalmas tervezésre, előre gondolkodásra. Vedd nyugodtan, alaposan szemügyre a szobáidat, helyiségeidet és kezd el leírni, mi az, ami zavar bennük. Biztosan lesz közöttetek olyan, akit a helyiség formája aggaszt és rögtön legyint is lemondóan, hogy ezen csak drága átalakítással lehet segíteni, ehhez meg se pénz, se más lehetőség nem adott. Azonban bontás és átalakítás nélkül is sokat alakíthatsz egy helyiség arányain. Nézzük, hogyan!

gyerekszoba2_1_b.png

1. Mozgasd meg a teret!

Most két gyerekszoba példáján keresztül mutatom meg Neked, hogyan alakul át egy tér, ha kihasználod a lehetőségeket. Mindkét szoba azonos alapterületű, kevesebb, mint 10 m2, egymás tükörképei és a keskenyebb fal alig több, mint két méter.

Ha azt szeretnéd, hogy nagyobbnak tűnjön egy helyiség, az egyik falat fesd színesre vagy tapétázd be. Hosszú, keskeny szoba esetében ez majdhogynem kötelező. Ugyanis ha a rövidebb fal más lesz, mint a többi, máris megmozdul a tér, a távolinak ható falat közelítheted.

gy2.png

gyerekszoba2_2.png

2. Legyen vízszintes

A színek mellett a bútorok elrendezésével is erősítheted ezt az érzést. A rövidebb fal elé alacsonyabb és keresztben szélesebb bútorokat tegyél, amelyek szinte kitolják a két szélső falat.

Az egyik szoba esetében az ágy tökéletesen megfelelt erre a célra, a másik szobánál pedig a fotelt sarokra fordítottam és egy hosszúkás, vízszintes polccal igyekeztem tágítani a teret.

gysz2_1.jpg

gyerekszoba2_4.png

3. Tárolás, tárolás, tárolás

Igen, itt sem kerülhetjük ki ezt a kérdést. Bármekkora is egy helyiség, mindig elegendő tárolóbútorról kell gondoskodni. Ennek megtervezésében segít, ha végiggondolod, milyen tevékenységeket végzel itt, minek kell helyet találnod. Legjobb a zárt szekrény, mert eleve rendezett látványt nyújt. Elég csak pár apróságot vagy a könyveket kitenni a polcra, aminek éppen kéznél kell lenni.

Gyerekszoba esetében különösen fontos, hogy a kicsik igényeit szolgálja. Bármennyire kicsi is még a lakó, Neked már előre kell tervezni, gondolni arra, hogy több éven keresztül elférjenek a ruhák, játékok, tankönyvek stb.

gyerekszoba2_1.png

gyerekszoba2_3.png

4. Tolóajtóval

Kis térben rengeteg helyet nyerhetsz tolóajtóval, amely kerülhet szekrényre, de lehet ilyen a szobába vezető ajtó is. Ha csak jelezni szeretnéd, hogy két helyiség elkülönül egymástól, válassz üveg tolóajtót. Így több fény jut a lakásba, ami szintén növeli a térérzetet. 

gysz2_4.png

5. Ne zsúfold tele!

Ha azt mondom, használd ki a holt tereket, könnyű átesni a ló túloldalára. Mindig törekedj a levegős elrendezésre és inkább kisebb méretű és több funkciós bútorokat válassz. Összecsukható, betolható, tároló és ülőbútor egyben, szétszedhető és még sorolhatnám.

Holt tér az ajtó és a mennyezet közötti falszakasz, ahova polcot, kosarakat helyezhetsz el vagy egy apró sarok az ajtó mögött, ahova beférhet egy cipős szekrény vagy kisebb könyvespolc. 

A zsúfoltság elkerülésében segítségedre lesznek a világos színek, amelyek megjelenhetnek a falakon és a bútorokon is. Azonban érdemes kis térben is játszani a sötétebb-világosabb árnyalatokkal, hogy ne legyen túl unalmas. Például lehet kicsit sötétebb a padló, amelyre világos szőnyeg és fehér bútorok kerülnek vagy pedig egy-egy kiegészítőn jelenjen meg egy erőteljesebb szín.

gysz2_2.jpg

Képek: saját tervezés

 Tetszett a bejegyzés? Kövess a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6314519320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása