Hogyan fér el több funkció egy helyen, ha kicsi a nappali?
2018. június 05. írta: tervezzvelem

Hogyan fér el több funkció egy helyen, ha kicsi a nappali?

Ahogy növekszik a család, sokszor a kisebb alapterületű nappaliban is több funkciót kell elhelyezni. Leggyakoribb, hogy ide kerül a szülői háló, mert a különálló szobát megkapja a gyerek vagy a gyerekek. Nézzük, milyen megoldást találhatunk a funkciók észszerű elválasztására, illetve összekapcsolására.

Kisebb alapterület esetén érdemes mobil térelválasztóban gondolkodni: egy alacsonyabb polc vagy asztal tökéletesen megfelel és nem csökkenti a térérzetet. Fallal történő elválasztásnál elegendő egy rövidebb szakasz, illetve nem fontos, hogy a mennyezetig érjen. De csak ott alkalmazzuk, ahol tényleg indokolt vagy valamilyen funkciót tudunk adni neki. Például polcokat szerelhetsz rá vagy falfülkéket alakíthatsz ki benne. Ugyan így, az alacsony fal egyben lerakóhelyként is szolgál.

Függönnyel is elválaszthatod a nappalit és a hálót. Így megmarad az intimitás és a könnyedség is.

Leggyakrabban a háló és a nappali kerül egy légtérbe. A lakás mérete, az egyes helyiségek formája azonban nagyban meghatározza, mit mivel vonhatunk össze. Kis lakásoknál akkor kerülheted el a zsúfoltságot, ha néhány falat megszüntetsz. Ezáltal világosabbá teheted például az ablaktalan konyhát. Viszont ez lemondással is jár, mert másképp főzöl egy egybenyitott konyhában, mint egy szeparáltban.

Ha nagyobb a belmagasság (legalább 320 cm), nyert ügyed van, mert építhetsz galériát, ahová elhelyezheted a hálót vagy a dolgozószobát. Kisebb belmagasságnál pedig a dobogó vagy a magasított ágy lehet a megoldás, erre fentebb láthattok példákat.

Tetőtéri lakásoknál a tetősík is meghatározza, hova kerülhet alacsonyabb bútor vagy az ágy.

Képek forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8214024462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása