Energiatakarékos háztartás
2016. november 21. írta: tervezzvelem

Energiatakarékos háztartás

Mindenki találkozott már az energiatakarékosság fogalmával. Ha valaki megkérdezné, biztosan sokan válaszolnák azt, hogy kellő figyelmet fordítanak rá. Hiszen például amikor új háztartási gépet vásárolunk megnézzük, hogy milyen energiaosztályba tartozik (A, A+ vagy A++). Talán figyelünk arra is, hogy feleslegesen ne égjen a villany, hogy kevesebb vizet használjunk vagy, hogy a lakás hőmérsékletét kicsit visszavegyük. De elegendő ez? Sokszor nem is gondolunk arra, hogy mennyi mindent tehetnénk még.

Háztartási gépek

- Nem mondom, hogy azonnal cseréljük le az összes régi - még jól működő, de több energiát fogyasztó - gépünket. De például már azzal is spórolhatunk, ha a tűzhely gázlángjához/főzőlapjához megfelelő méretű edényt választunk, vagyis nem kandikál ki a láng vagy a főzőlap a fazék alól. Tovább csökkenthető a hőveszteség, ha amikor csak lehet, fedőt használunk. Vagy ha kuktában főzünk. Gyorsabb a sütés, ha előmelegítés nélkül, hőlégkeverésen sütünk. Ezzel akár 20% energiát is spórolhatunk. Meg azzal is, ha 5-10 perccel előbb lekapcsoljuk a sütőt. Az étel a maradék hőben is elkészül (hússütésnél ez még kimondottan előnyös is).

- Ne nyitogassuk feleslegesen a hűtő ajtaját, illetve ne ábrándozzunk a nyitott hűtőajtóban, hogy mit is kellene főznünk vacsorára. Megkönnyíti a pakolást-keresést, ha itt is rendet tartunk és mindennek megvan a helye. Ugyanilyen fontos, hogy a hűtőt a konyha leghidegebb pontjára állítsuk, lehető legtávolabb tűzhelytől, fűtőtesttől. Ha régebbi hűtőnk van (amitől még nem szeretnénk megválni) és az ajtaja nem zár tökéletesen, cseréljük ki a tömítését. Még egy tanács: csak teljesen kihűlt étel kerüljön a hűtőbe.

- A mai mosószerek lehetővé teszik, hogy a mosási hőmérsékletet 30 vagy 40 fokra állítsuk be. (Kivéve ha nagyon szennyezett ruhákról van szó.) És ha csak félig telt meg, ne indítsuk még el. Ugyanez vonatkozik a mosogatógépre is.

Keringető szivattyúból is létezik "A" kategóriás. Ha eddig nem gondoltatok rá, jó ha tudjátok, hogy ezek 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak "normál" társaikhoz képest. Ezt lefordíthatjuk úgy is, hogy negyedét fogyasztja a tévének vagy a mosógépnek. Ha éppen most jártok ebben a cipőben és komolyabban érdekel benneteket a fűtési rendszer, a vízellátás vagy a szennyvízelvezetés hatékony kiépítése, olvassátok el ezt a cikket.

- A vízforraló sokkal gyorsabban felmelegíti a vizet, mintha tűzhelyet használnánk. Tésztafőzésnél is bevethetjük ezt a módszert.

- Ha már megvásároltuk az energiatakarékos háztartási gépeket, a karbantartásukra, ápolásukra (vízkőmentesítés) is gondosan oda kell figyelnünk. Tisztítsuk meg belül is a mosó vagy a mosogatógépet.

A lakás hőmérséklete

Könnyű megszokni a meleget és a kényelmet, de ha kipróbáljátok, hogy csak 1 fokkal csökkentitek a lakás hőmérsékletét, máris tettetek egy lépést előre az energiatakarékosság útján. Amikor tevékenykedünk a lakásban 20-21 fokos hőmérséklet is elegendő, éjszaka pedig a 18 fok a legkellemesebb. Magasabb páratartalom mellett az alacsonyabb hőmérsékletet is komfortosabbnak érezzük.

Víztakarékosság

- Ez nemcsak azt jelenti, hogy például zuhanyozunk fürdés helyett, hanem - visszakanyarodva ismét a főzéshez - azt is, hogy ételeinket kevesebb vízben pároljuk. Ettől ráadásul zamatosabbak is maradnak a zöldségek.

Javíttassunk meg minden csöpögő csapot!

- Használjunk vízsugárszűkítőt, ami porlasztja a vizet. Így kézmosásnál-tusolásnál kevesebb vizet használunk.

Takarékosság az árammal

- A LED izzók nemcsak kevesebb áramot fogyasztanak, hanem fényerejük is nagyobb, tehát kevesebbet kell használnunk belőlük. Nyugodtan elfelejthetjük a sokágú csillárokat! De feleslegesen ezeket az izzókat se égessük!

- Ha feltöltöttük a telefont, a töltőt is húzzuk ki a konnektorból. Ugyanis bedugva tovább fogyasztja az áramot.

Ezek tehát a legfontosabb teendők, megfontolni-valók, ha energiatakarékos háztartás kialakítására törekszünk. Ne feledjétek, a szabály itt is érvényes: a kevesebb is elég!

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1511970962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása