Szabályok a lakberendezésben
2015. április 10. írta: tervezzvelem

Szabályok a lakberendezésben

A lakberendezés annál sokkal összetettebb feladat, mint hogy egy rövid cikkben összefoglalhatnám a szabályait. De úgy gondolom, útmutatást azért adhatok!

1. Szabály: A Te otthonod a Te stílusod

Ha olyan otthonra vágysz, ami valóban téged fejez ki, légy őszinte önmagadhoz! Ne csak a divatot kövesd, hanem ismerd fel, mi az, amire valóban szükséged van. Egy példa: Ha kissé unalmasnak találod a nappalid, nem kell a legújabb trendek szerinti színekkel, formákkal körülvenni magad (ráadásul méregdrágán), hanem vedd sorra a szoba adottságait. figyeld meg, mi az, ami tetszik, mi az, ami nem. Hova kellene egy kicsit élénkebb vagy éppen visszafogottabb szín. Milyen textilekre lenne szükséged? Túl sok vagy túl kevés bútorod van-e? És így tovább. Nézegess képeket, például a Pinteresten vagy a www.houzz.com-on, hogy segítségedre legyenek a döntésben. A legfontosabb: állj egyszerűen a dolgokhoz!

 

2. Szabály: Mondj nemet!

Vagyis tudnod kell megállni, ha nagyon-nagyon-nagyon megtetszik valami, de az nem praktikus, mert jól néz ki, de kényelmetlen, túl nagy, túl kicsi stb. Egyszóval nem a Te otthonodba való. Más szóval: egy helyiségbe elegendő EGYETLEN hangsúlyos darab, a többi berendezési tárgyat ennek kell alárendelni.

 

3. Szabály: Használd ki a tájolást!

Érdemes némi figyelmet fordítani a lakás tájolására is. Lehetőség szerint úgy rendezd el a helyiségeket, hogy azok a legkedvezőbb égtáj felé nézzenek, amit az alábbi ábra szemléltet. Így költségeket, energiát takaríthatsz meg! Itt a fő szabály, hogy azok a helyiségek kerüljenek a legnaposabb oldalra (déli, délkeleti, délnyugati), amelyekben a legtöbbet tartózkodsz.

 

4. Szabály: Ne kapkodj!

Hidd el, van idő! Rossz döntéseinket sokszor az időpánik okozza. Hagyd, hogy egy inspiráció kellőképpen hasson és érlelődjön benned! Sokkal jobban fogod érezni magad otthon, ha kivárod a legjobb megoldás. Persze nem ölbe tett kézzel, hanem folyamatosan keresve a lehetőségeket.

5. Szabály: Figyelj a szokásaidra!

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

- Hol tartózkodsz legtöbbet a lakásban?

- Mi a hobbid?

- Mit szeretsz legjobban csinálni?

- Melyik számodra a legfontosabb helyiség?

- Hogyan, mikor használod a konyhát, fürdőt, nappalit ... stb.?

- Milyen gyakran fogadsz vendégeket?

És számos kérdés következhetne még. Figyelj oda mindenre, ami befolyásolhatja kényelmedet, fokozhatja "otthon"-érzésedet. Eszerint kell ugyanis meghatározni az egyes helyiségek funkcióját, kialakítani az élettereket.

Ezek lennének tehát a fő szabályok, amik elengedhetetlenül szükségesek az ideális otthon megteremtéséhez.

Könyvajánló: Egy könyv a színekről, melyben térnövelő tippeket is találhatsz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide!

Képek forrása: kattints a fotókra!

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr437356020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása