Konyhaelrendezések
2015. február 15. írta: tervezzvelem

Konyhaelrendezések

konyhaelrendezesek.jpg

Ma a konyhaelrendezések alapvető szabályait szeretném bemutatni. Olyan alaprajzokat és látványterveket készítettem, amelyek viszonylag kis alapterületű konyhákat mutatnak be. Azt kell tudni róluk, hogy ezek alapelrendezések, vagyis megfelelő kiindulásul szolgálhatnak egy praktikusan berendezett, élhető konyhához. Jó, ha a fő szempontokkal már a tervezés elején tisztában vagy.

A konyhatervezésnél is figyelembe kell venni a tájolást, ami ideális esetben északi fekvést jelent. Továbbá nagyon pontosan meg kell határozni a víz, gáz, villany kiosztásokat. Például a víz kimenetet a mosogató alá kell helyezni, a mosogatógép mögé nem kerülhet, hiszen biztosítani kell a könnyű hozzáférést.

Amikor a bútor tervezésére kerül sor, az alábbi szempontokra kell ügyelned:

Minden konyhában akkor lesz praktikus az elrendezés és gördülékeny a tevékenységek sorrendje, ha a hűtő-mosogató-tűzhely háromszög (kivéve egysoros elrendezésű konyha esetében, ahol egy vonalban helyezkednek el) tervezését alaposan átgondolod.

Az egyes funkciók kialakításakor ezt a sorrendet célszerű tartani:

1. tárolás (hűtőszekrény)

- előkészítés: munkapult -

2. tisztítás (mosogató)

- előkészület a főzéshez: munkapult -

3. főtés (tűzhely)

- tálalás: munkapult -

Az egyes funkciók (pl. hűtőszekrény - mosogató) soha ne kerüljenek közvetlenül egymás mellé, lehetőség szerint a közbeiktatott munkapultok mérete - a hely függvényében - 30, 45, 60 vagy 90 cm széles legyen.

Egysoros elrendezésű konyha

Kicsi, keskeny terekben ideális elrendezés, vagyis ha a konyha szélessége 220 cm alatt marad.

Előnye: minden kézközelbe esik. Azáltal, hogy a szekrények egy falra kerültek, lehetőséged lesz egy pici (lehet lehajtható asztallap) étkezőasztal elhelyezésére is. (Ehhez min. 210-220 cm széles konyha kell.) Az asztalt munkapultként is használhatod. További előny lehet, ha egy kis gurulós mindenes asztalt rendszeresítesz, ami akár a pult alá tolható.

Hátránya: kevés tárolószekrény. Ez kompenzálható azzal, ha a faliszekrényeket dupla sorban helyezed el. Növeli a térérzeted, ha lehetőséged van a konyhát határoló fal kivételére.

konyha_1s_kep.jpg

konyha_1_soros.png

L alakú konyha elrendezés

Ez az elrendezés is elsősorban kis lakásokba való. Itt már van hely konyhaasztal elhelyezésére, illetve mozgatható konyhapultot is rendszeresíthetsz.

Az egyes funkciók karnyújtásnyira helyezkednek el, ami segíti hatékony munkavégzésedet. Tárolás szempontjából nem elhanyagolható a sarokelem, amelyet ügyesen kihasználva, sok tárolófelületet nyerhetsz. Figyelni kell ezért arra, hogy sarokba fiókos elem ne kerüljön.

konyha_l_kep.jpg

konyha_l.png

Párhuzamos elrendezésű konyha

Ebben a megoldásban akkor gondolkodj, ha legalább 240-250 cm szélességű, hosszúkás alakú a konyhád.

Előnye: Maximalizálhatod a helykihasználást, a dolgok mégis elérhető közelségben maradnak. Itt egyszerre akár két szakács is tevékenykedhet. Van, aki szereti, ha a konyha elszeparálható a lakás többi részétől. Ez a megoldás nekik készült. Azonban az egyik fal ki is vehető (ha statikailag megengedett) és az alsó szekrények másik oldalára magasított pult is elhelyezhető. Így bekapcsolható a a lakás egységébe, mégis kissé el is különíthető tőle.

Arra kell leginkább ügyelni, hogy a hűtő-mosogató-tűzhely hármasa háromszöget alkosson.

Hátránya: könnyű zsúfolttá tenni. Ezt úgy tudod kivédeni, ha a felső szekrényeket nyitott polcokkal vagy üvegajtós elemekkel helyettesíted. Hátrány lehet még, hogy konyhaasztalt már nem tudsz betenni.

konyha_parh_kep.jpg

konyha_parhuzamos.png

 

U alakú konyha elrendezés

Abban az esetben ideális, ha a két fal között 3 m a távolság, tehát már viszonylag nagyobb az alapterület és nagyjából négyzet alakú az alaprajz. Jó elrendezés lehet egyterű lakásokban és szeparált konyhákban is. Itt a legkönnyebb megvalósítani azt a bizonyos háromszög elrendezést. Több szakács is zavartalanul elfér egymás mellett. Különös figyelmet kell azonban a sarkokra fordítani, vagyis úgy kell kialakítani, hogy az ajtók nyitáskor ne akadjanak össze.

konyha_u_kep.jpg

konyha_u.png

Az álomkonyha kialakítása nagy feladat. Ha bármilyen részletnél elakadtál, fordulj hozzám bizalommal!

 

Ha érdekel, hogyan szerkesztheted meg saját konyhád vagy egész lakásod alaprajzát, kattints ide!

Képek: a tervek saját munkáim. Engedély nélküli felhasználásuk szerzői jogokat sért.

Fotók forrása: kattints a képekre.

Könyvajánló: A jó elrendezés mellett a konyhában is fontos, hogy milyen színeket választasz. Szeretnél többet  tudni a színekről? Egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr117176749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2015.02.16. 09:43:55

Szerintem nincs ratyibb dolog a mostanában divatos "tegyünk a konyha közepére egy bazinagy kocka munkapultot mosogatóval" elrendezésnél (lásd utolsó előtti fotó, de az még istenes is, mert van falkapcsolata a blokknak).

Bármilyen csőtörés vagy egyéb vízvezetékszerelési probléma esetén az egész konyhát szét kell b*szni, a gyönyörű lamináltpadlót is, nem csak a falnál kell kicserélni egy harminc centis könyököt.

Sword 2015.02.16. 10:48:08

@Void Bunkoid: Ezzel nem egészen értek egyet. Vizet ma már ugyanúgy lehet padlóban is vezetni, mint falban. Normális csőrendszerrel még kötést is tehetsz a padlóba, de azt sem muszáj, megoldható ugyanúgy osztóval, mint a fűtésnél és akkor csak egy pár csövet húzol be a konyhapulthoz. Kötés csak a csaptelepnél lesz. Ha bármi szivárgás lenne, akkor az hozzáférhető helyen van. Ha esztétikailag nem tetszik az más, de technikai akadálya egyáltalán nincs.

Vili Doli 2015.02.16. 12:44:19

Nagy hülyeségnek tartom az évek óta divatos "ámerikai konyhás" megoldást. Legtöbbször még egy mozgatható fallal, függönnyel sem szeparálják el.
Annyi az előnye, hogy a háziasszony még annyi időre sincs kirekesztve a vendégségből, amíg behoz még egy tál süteményt.
De a vendégeknek cserébe végig kell asszisztálniuk a "látványkonyha" minden munkamozzanatát, beleértve netán a szennyes edények mustrálását, ami esetleg elöl maradt.
Nem biztos, hogy a konyha, ahol dolgozunk, minden pillanatban mutogatni való.

tervezzvelem 2015.02.16. 13:29:30

@Vili Doli: Ahol megfelelő méretű a lakás, ezen belül a konyha is, egyéni ízlés alapján lehet eldönteni, hogy egy légterű nappali-konyhát vagy ajtó mögé rejthető helyiségeket szeretnél.
Ha azonban szűk, ráadásul esetleg még ablaktalan konyha tulajdonosa vagy, érdemes megfontolni a terek összenyitását. Mert ezáltal teret, levegőt, fényt, komfortérzést nyerhetsz. Természetesen falak hiányában is meg lehet oldani a szeparálást függönnyel, rolóval stb.

Void Bunkoid 2015.02.17. 09:57:58

@Vili Doli: nem is a mosatlan a fő probléma amerikai konyhánál amúgy, azt el lehet dugni hamar a mosogatógépbe (általában ilyen konyhákban már van olyan is).

Viszont az amerikai "konyha" (mármint a konyhaművészet) egyáltalán nem olyan, mint a magyar. Ők mikróban melegítgetnek, hideg cuccokat csinálnak, gyorsfagyasztott-liofilizált-ízetlen-bűzetlen cuccokat sütögetnek, de legtöbbször inkább csak rendelnek, az amcsi konyhák ma már elsősorban mosó-, és nem főzőkonyhák.

De próbálj meg egy amerikai konyhás házban hurkát, cigánypecsenyét sütni, vagy töltött káposztát főzni úgy, hogy utána nincs kajaszag a lakás legtávolabbi zugában is :))))

Void Bunkoid 2015.02.17. 09:59:03

@Void Bunkoid: nem véletlenül dívott a kompaktosított panel- meg sátortetős ház-korszak előtt a magyar építkezésben a nemhogy külön, zárt szobába, de egyenesen külön ÉPÜLETBE száműzött úgynevezett nyárikonyha :)
süti beállítások módosítása