Sötét helyiségek? Így tedd világosabbá!
2015. június 09. írta: tervezzvelem

Sötét helyiségek? Így tedd világosabbá!

Vannak helyiségek, ahova bizony kevesebb természetes fény jut. Lehet ez azért, mert a szoba belső udvarra néz vagy túl hosszú a helyiség és csak a távolabbi oldalán vannak kisebb ablakok. Még amúgy világos lakások esetében is előfordul, hogy a folyosók zártak és ablaktalanok. Mit tehetsz, hogy ezek a belső terek ne váljanak nyomasztóvá?

# 1. A világítás gondos megtervezése

Ezeknél a helyiségeknél a lehető legnagyobb figyelmet kell fordítani a világítás megtervezésére. Nagyon fontos, hogy jó általános világítás mellett kellő szerepet kapjanak a helyi világítótestek is. Gipszkarton álmennyezettel nagyon ügyesen lehet eljuttatni a fényt a távolabbi sarkokba is. Egy-egy tárgyat szépen ki lehet emelni helyi megvilágítással. Például bármelyik folyosó hangulatosabbá tehető olyan képekkel, kompozíciókkal, amelyek saját fényt kapnak.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy a helyiség egyes részei kiegyenlítetten kapják a fényt. Vagyis a távolabbi, sötétebb sarkokba nagyobb fényerőre van szükség. Ha részletesebben is érdekel a lakás világításának kialakítása, itt olvashatsz róla.

# 2. Világos falak, világos bútorok

Részesítsd előnyben a fehér, a bézs, a halvány szürke vagy valamely pasztell árnyalatot, legyen szó falszínről vagy nagyobb bútorokról (mint például kanapé, étkező). A sötét színekről sem kell azonban teljesen lemondani, sőt! Kisebb felületeken nagyon jó kontrasztot alkot a világos árnyalatokkal, és még jobban kiemeli azokat. Ilyen lehet például néhány képkeret, a bútorok lába, egy dohányzóasztal.

# 3. Fehér mennyezet

Ha a falaknál nem is feltétlenül szükséges - hiszen annyi szép halvány árnyalat létezik -, a mennyezet mindenképpen legyen fehér, mert ez az egyik meghatározó tényező a szoba kivilágosításában.

 

# 4. Áttekinthetőség

A zsúfoltság egyik helyiségnek sem válik előnyére, törekedj a laza, szellős bútorozásra, hogy a tekintet zavartalanul körbejárhasson. Ne legyenek "sötét sarkok".

# 5. Tükrök

Nagyon jól "terelhető", "csalogatható" a fény tükrök által. Nem feltétlenül kell ragaszkodni a hagyományos tükör felületekhez, bármilyen fényes, sima járólap, szekrényajtó, asztallap betöltheti ezt a szerepet.

# 6. Kontraszt hatások

Erre azért van szükség, mert a sötét felületek mellett​ a világos még világosabbnak hat és az egész helyiséget világosabbnak érzed. Például közepesen sötét padlóra tegyél natúr színű szőnyeget. Vagy a fehér komódra kerüljenek csokibarna képkeretek, gyertyatartók.

# 7. Játék sárgával és a formákkal

Kellemes érzetet kelt, ha az enteriőrbe betervezzük a sárgát, ugyanis legjobban ezzel a színnel tudjuk visszaidézni a napfény természetességét. Jó választás, ha virágos, apró mintás kiegészítők, egyszínű takarók formájában jelenik meg, de élő virággal is ugyanezt a hatást érheted el. A növények amúgy is sok üdeséget visznek bármelyik helyiségbe. Emellett egy szürke-fehér csíkos szőnyeg is segít a fény irányába terelni a tekintetet.

 

# 8. Áttetsző függönyök

Ha vannak ugyan ablakok, de a szoba távolibb pontján helyezkednek el, egy lenge, fehér függöny az ideális választás.

# 9. Fehér ajtók, szegélyek

Már önmagában egy fehér ajtó is nagy változást idéz elő egy sötét helyiségben. Ugyanilyen jelentősége van a fehér ajtókereteknek, a mennyezet és a falak, valamint a padló és a falak határán körbefutó szegélyeknek, díszléceknek is.

 

képek forrása: kattints a fotókra!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖNYVAJÁNLÓ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

#1 Színtanácsadás, tippek, trükkök a színek helyes kiválasztásához

OTTHONUNK SZÍNEI

Könyv a színekről, melyben térnövelő tippeket is találhatsz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide a részletekért!

#2 Előkészületben:

PRAKTIKUM A LAKBERENDEZÉSBEN

Egy könyv azoknak, akik nemcsak szép, de célszerű és jól használható otthonra vágynak.

Berendezési tanácsok, ötletek, hogy elkerüld a hibákat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr457517542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suszt Máté 2015.06.15. 12:38:32

Nagyon hasznos tippek, köszönöm! :) Nekem is eléggé sötét volt a nappalim, ezért beszereztem ezt a kanapét: www.riodesign.hu/ada-tom-tailor-ulogarnitura-kanape/ada-6826-egyedi-ulogarnitura Jól tettem, igaz? :)

tervezzvelem 2015.06.15. 14:03:46

@Suszt Máté: Örülök, hogy tetszik a bejegyzés :) Sötétebb nappaliba nagyon jó választás a világos huzatú kanapé, főleg ha nagyobb, meghatározó bútorról van szó. Ráadásul ez egy igazán szép darab :)
süti beállítások módosítása