Hova kerüljön az étkező?
2015. január 16. írta: tervezzvelem

Hova kerüljön az étkező?

A család számára a hétvégi közös ebéd, a hétközbeni együtt vacsorázás az egyik legértékesebb idő. Alkalmanként jól esik a barátokat is meghívni nemcsak beszélgetésre, de étkezésre is. Igen, de hova? Ahol tágas a tér, nem okoz gondot az étkezőasztal elhelyezése. Kisebb lakásban annál inkább.

Egy 50 négyzetméteres lakás esetében sokszor a konyha alapterülete sem megfelelő. Hova lehet akár ennél kisebb térbe még étkezőasztalt is bezsúfolni? Nézzünk erre néhány példát!

A fehér színű étkezőasztal légiesen kapcsolódik a térbe. A konyha és a nappali bútorzata szépen kiegészíti egymást. A mennyezetig érő szintén fehér szekrényekbe rengeteg dolog elfér, viszont világos színe miatt szinte észrevétlen marad. És mivel közvetlenül a mennyezet alá szerelték fel, a térérzetet, a helyiség magasságát is növeli. Nagyon ötletes a gipszkartonnal való játék és a világítás is.

Maximize Small 29 square meter (312 sq ft) For Apartment Design: cool small apartment living room and kitchen also dining space interior des...

small kitchen diner with wooden cabinet, modern kitchen appliances and white dining nook with white dining chairs

Milyen következtetéseket vonhatunk le?

1. alapszabály

Minél kisebb a lakás, annál kevesebb falat tartsunk meg. Csak azokat, amelyek statikai szempontból szükségesek. Lényegesen nagyobb lesz a helyünk, ha rövidebb szakaszokon gipszkarton vagy Ytong térelválasztókat alkalmazunk, amelyeken például polcokat alakíthatunk ki. Csak jelezzük velük az elválasztást, valójában a tér egységes marad. Az sem feltétlenül szükséges, hogy mennyezetig érjen. Természetesen ez az egybenyitás a közösségi térre, vagyis a konyhára, étkezőre és a nappalira értendő. Ezzel a kicsit nagyobb területtel már könnyebben gazdálkodunk.

Ezen a képen is az előszobától egyesítették a tereket. Az alacsony szekrénnyel már a bejárattól elkezdődik a konyha, így nagyméretű lerakó felületet és munkapultot nyertek. A falak átrendezésével az étkezőasztalnak is jutott hely.

How to make a kitchen/diner in a small terraced house - awesome idea!

2. alapszabály

Egybenyitott tér esetében akkor lesz szép az összhatás, ha a konyhabútor frontfelülete és az étkezőasztal illeszkedik a nappali bútorzatához. Így a konyha és az étkező is a nappali szerves részévé válik. Célszerűbbek a zártabb szekrények, amelyek a hűtőt is elrejtik. Egy jól működő tolófallal a konyha akár el is szeparálható, ha éppen nincs rá szükség. Elválasztási lehetőséget teremt egy magasított pult is, ahol egy-két ember kényelmesen reggelizhet. Érdemes még nagyteljesítményű szagelszívóról is gondoskodni.

one room can be used as kitchen diner and living and still look bright and spacious

3. alapszabály

Nem feltétlenül kell a szoba közepén elhelyezett étkezőasztalban gondolkodni. Jó szolgálatot tesznek a kihúzható, lehajtható, bővíthető, összecsukható asztalok, amelyek az aktuális igényekhez alakíthatók. Sokszor egy sarokpados megoldás is célravezető lehet. A padokat tárolásra is hasznosíthatjuk. Sőt, akár a dohányzóasztalt is átalakíthatjuk étkezővé. Szükség esetén a kanapé is részese lehet az étkezéseknek. Emellett az sem elhanyagolható, hogy a székek elég kényelmesek legyenek.

Kitchen / dining (bench seat) by janis

I would want the seat higher so there is another drawer and so you have more of the window to look through.

És ha tényleg nagyon kicsi a hely:

small window seat in kitchen - clever idea for small space - put storage underneath

Az a bizonyos átalakítható dohányzóasztal:

A dining table can eat up a lot of real estate in a small apartment. So can a coffee table for that matter. This convertible coffee table from Dwell is two tables in one. Coffee table by day, dining table by evening.

rise coffee table/dining table sourcing

Az IKEA-ban többféle variációban kaphatók lehajtható vagy összecsukható asztalok.

NORDEN Lehajtható asztal IKEA Az asztallap alatti 6 fiókban például evőeszközöket, szalvétákat és gyertyákat tárolhatsz.

IKEA PS 2012 Lehajtható lapú asztal IKEA Az asztallap nagyon erős bambuszból készült.

 

INGATORP Lehajtható lapú asztal IKEA Asztal, lehajtható lappal, 2-4 fő részére; igény szerint állítható asztalméret.

Miért érdemes nagyobb figyelmet fordítani az étkezőasztalra? Mert az étkezéseken kívül, gyakran itt zajlanak a család életének fontos pillanatai:  a közös játék, barkácsolás, leckeírás, baráti beszélgetések. És ez megérdemli az odafigyelést.

Képek: Pinterest

Keresd az új bejegyzéseket a Facebookon is!

Nemcsak az étkezőben, az egész lakásban fontos a megfelelő színválasztás. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr167078653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása