Természetes, natúr színek: hogyan tedd izgalmassá?
2015. április 27. írta: tervezzvelem

Természetes, natúr színek: hogyan tedd izgalmassá?

Attól, hogy egy szoba vagy az egész lakás semleges alapszínű, nem kell, hogy unalmas is legyen. A semleges háttér és a földszínű, világos alapdarabok (mint például konyhaszekrény, kanapé stb.) nyugalmat és derűt sugároznak. Emellett tág teret engednek a személyiségünket kifejező dekorációk, egyedi megoldások számára is. Ráadásul a későbbiekben sokkal könnyebb bármilyen változtatást is kivitelezni.

1. Látványos felületek

 

 

Vagyis: emeld ki a felületeket! Ne csak sima legyen minden, hanem

- válassz például fa vagy erőteljes fa mintázatú padlót, de ez a burkolat megjelenhet térelválasztóként és egyszerűen a falon is,

- tegyél hosszúszálú vagy szizál, bambusz stb. szőnyeget,

- legyenek különböző anyagokból, de hasonló színvilágban készült díszpárnák, takarók,

- bőr kiegészítők, természetes és mű szőrmék

- a falon kőburkolat, tégla stb. felületek,

- a mennyezeten látványos gipszkarton vagy fa gerendázat.

Akkor lesznek jók az arányok, ha egyaránt alkalmazol lágyabb, durvább, puhább, simább felületeket. Befolyásoló tényező az is, mennyire szeretnéd rusztikussá tenni a szobát. Végül azt veszed észre, hogy nemcsak ösztönzően hat vizuális érzékeidre, hanem hívogat, hogy hozzáérj.

Ezek a szobák nagyon egyszerű színvilágúak, de abszolút melegséget sugároznak, a természet érintését érzed rajtuk. Egyensúlyukat a fehér falak simasága és a hangsúlyos felületek teremtik meg.

 

 

 

2. Válassz figyelemfelkeltő színt!

Ha a természetes alaptónusokat egyetlen izgalmas színnel egészíted ki, máris érdekes összhatást nyerhetsz. Ez lehet textil kiegészítő vagy bármilyen kisbútor. Nagyon fontos, hogy valóban egy szín legyen, különben könnyen túlzásba eshetsz. Ezt az ötletet különösen jól lehet alkalmazni gyerekszobák esetében, hiszen ahogy változik, növekszik a gyerek, elég ezt az egy színt aktuális életkorához igazítani.

Nappalinál is ugyanilyen jó választás. Teljesen más hangulatot érhetsz el a textilek megváltoztatásával. Ráadásul ez sokkal olcsóbb és harmonikusabb, mintha erőteljes, megunt falszíntől vagy nagyobb bútordarabtól szeretnél szabadulni.

 

 

 

Fehér vagy halvány háttér előtt a színek sokkal inkább vibrálnak, ezér már egy kisebb darab is élénkséget visz a szobába. A piros fotel pedig magához vonz minden tekintetet és egymagában is szinte nagyobbnak tűnik, mint a kanapé. A kanapé színes párnái viszont kellemes kiegészítői a látványos felületnek.

3. Virágozd fel!

Az élénk zöld vagy virágos szobanövények természetes, szinte elengedhetetlen kiegészítői egy neutrális színekben tartott szobabelsőnek. Javítják a hangulatunkat és üdévé teszik környezetünket. Ugyanez a hatás érhető el ágakból alkotott kompozíciókkal vagy egy gondosan kezelt uszadékfa dekorációval.

 

 

 

4. Bátran a kontrasztokkal!

A világos háttér előtt nagyon jól érvényesül egy-egy sötét darab. Vagy éppen fordítva: például egy falszakaszt sötétbarnára festesz, ami elé világos bézs színű bútorokat állítasz. Játékosan hat a hideg-meleg árnyalatok váltogatása is (pl. drapp-sötétkék).

 

 

 

Az alábbi fotón az összes eddig felhozott példát megfigyelhetjük: rusztikus felületek, egy kiemelt szín, növények, kontrasztok. Az eredmény pedig: lágy, meleg és puha nappali, egy-egy kifejezett, jól elhelyezett sötét éllel.

 

 

5. Fémes hatások

A manapság divatos réz kiegészítőkhöz az egyik legjobb választás a natúr környezet. Divatos tereket alakíthatsz ki, mégsem esel át a ló túlsó oldalára. Éppen elég egy-egy lámpa, fogantyú vagy fém kisasztal. A kisebb darabok nem harsogják túl a teret, hanem éppen annyit adnak hozzá, amennyi érdekessé teszi.

 

 

 

6. Variáld a formákat!

Szögletes kanapé mellé tégy kerek kisasztalt! Általánosan: négyzetek és téglalap alakú berendezési tárgyak mellett mindig hatásosak a kör vagy kerekdedebb formák.

 

 

Összegzés

Mielőtt bármihez nyúlsz, vedd szemügyre a szobát! Jelöld ki azt a pontot, amit szeretnél hangsúlyozni: építészeti elem, a szép kilátás vagy egy gyönyörű bútor. Ide kerüljenek a szemet gyönyörködtető anyagok, változatos felületek és formák.

Forrás:www.houzz.com

Könyvajánló: Egy könyv a színekről, melyben térnövelő tippeket is találhatsz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1007402030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása