Téliesítsünk a kertben!
2016. október 18. írta: tervezzvelem

Téliesítsünk a kertben!

Akinek kertje van, tudja, hogy az ősz beálltával, a termények betakarításával nem ér véget a munka. Sőt, az egyik legfontosabb művelet még csak most következik és a tavaszi megújulásnak is így teremthetjük meg az alapjait. Ha jövőre is ilyen csodaszép virágokban szeretnénk gyönyörködni, itt az idő, hogy munkához lássunk!

A téliesítés számos területre kiterjed, kezdve azzal, hogy:

Összetakarítjuk az avart

Ezzel több legyet is üthetünk egy csapásra: egyrészt komposztálhatjuk, másrészt felhasználhatjuk a fagyérzékeny növények takarására. Erre a célra a szalma, lekaszált, szárított fű, széna és más természetes anyag is tökéletesen megfelel. Nagyon jó előkészítés tavaszra, ha a leveleket beássuk, beleforgatjuk a talajba. A szerves trágyázásnak is most van itt az ideje.

Védjük a fagyérzékeny növényeket

Azon kívül, hogy a növények tövéhez leveleket, komposztot szórunk, az örökzöldek lombját és az érzékeny növények ágait, törzsét is óvjuk, például zsákvászonnal. Ez nemcsak a mediterrán növényekre vonatkozik, hanem a frissen ültetett facsemetékre, bokrokra is.

Víztelenítjük az öntöző rendszert

Jó, ha még a fagyok beállta előtt leengedjük a vizet a kerti csapról és az öntöző rendszer szivattyúját is védett helyre visszük, nehogy a téli hidegek károsítsák. Ahhoz, hogy tavasszal is megfelelően működjön a szivattyú, elkerülhetetlen a télre való felkészítése. Olvasd el bővebben, hogyan téliesítsd az öntözőrendszert!

Gondoskodjunk a kerti bútorokról!

Helyezzük csapadékmentes helyre pihenő alkalmatosságainkat, mert a hó - igaz, erre mostanában nem sok példa volt -, de legalábbis az eső sok kárt tehet bennük. Ne feledkezzünk meg a kerti grillről sem.

Muskátli, leander és társaik

Világos, hűvös helyen (5-10 fok körüli hőmérsékleten) remekül átteleltethetők ezek a kedves növények. Néha nem árt megöntözni őket. A kényes hagymákat, gumókat, mint a kardvirág, dália, ugye már felszedtük? Tavaszig tartsuk nedvességmentes helyen, a legjobb papírzacskóban.

Fűszernövények

A napos időben leszedett fűszernövényeket rendezzük laza kis csokrokba és fejjel lefelé, szellős helyen szárítsuk ki.

Mindezek után már csakugyan átengedhetjük magunkat egy kis pihenésnek és nincs más hátra, mint

megtervezni a jövő évi ágyásokat ...

... és gyönyörködni az őszi-téli kert látványában. (Legalább itt a képen.)

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4711801931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása