Panel konyha - így hozd ki belőle a legtöbbet!
2020. augusztus 14. írta: tervezzvelem

Panel konyha - így hozd ki belőle a legtöbbet!

Az egyik legkisebb méretű panel konyha példáján keresztül szeretném bemutatni, hogyan rendezheted be ezt az apró teret praktikusan, jól használhatóan. A feladat egyáltalán nem könnyű, főleg ha az ember modern, gépesített konyhát szeretne. Már most az elején mondom, kompromisszum mindenképpen szükséges. Erre előbb-utóbb mindenki rájön. Ez a cikk éppen azért született, hogy ne a megvalósítás során döbbenj rá, mit kellett volna másképp csinálni. Egy kis megalkuvás nem akkora tragédia, ha a másik oldalon nyersz: nagyobb pultfelületet vagy egy plusz polcot. Haladjunk azonban sorban, nézzük meg, hogyan láss hozzá!

dia8.PNG

A kérdéses konyha méretei: 194x252 cm. Maga a konyha ennél hosszabb, de szekrényt erre a felületre tehetsz. Mutatom alaprajzon is, egy átlagos berendezéssel: 

dia1.PNG

dia2.PNG

Már a kötelező funkciók (hűtés, mosogatás, főzés) elhelyezése is fejtörést okoz, hát még ha szeretnél mikrót, neadj' Isten, mosogatógépet is! És akkor még a munkapultról nem is beszéltünk. Máris szemben találod magad azokkal a bizonyos a kompromisszumokkal:

1. kompromisszum: elrendezés

Ezt a konyhát eredetileg egysorosra tervezték, ami édeskevés. ennél sokkal szerencsésebb elrendezés az L alak. Esetleg meg lehet próbálkozni az U alakúval is úgy, hogy az ablak alatti szekrények 40 cm mélységűek. Ennek hátránya, hogy két sarokelemet is be kell építeni, és ebből az egyik nem szabvány méretű. Viszont nyersz pár alsó szekrényt. Ha azonban pici étkezőt is szeretnél, jobb az L alak. Most ezt a változatot mutatom be részletesen.

2. kompromisszum: sarokszekrény

Sarokszekrényből a 90x90-es az ideális, az IKEA által gyártott hosszúkás változat (127x67 cm) ide túl nagy. Azonban a 90x90-est is jól ki lehet használni forgótálcákkal. A lényeg, hogy bármennyire is adná magát, ne ide tedd a mosogatót, mert ezzel értékes helyet veszel el a sarokszekrényből (csak egy tálca fér el) és még a szemetesnek sem lesz megfelelő helye.

dia3.PNG

Ezen a változaton felcseréltem a hűtőt és a tűzhelyet, így be lehetett építeni egy 45 cm-es mosogatógépet. A mosogatógép és a sarokszekrény közé pedig pont befér egy 60-70 cm szélességű egymedencés mosogató csepegtetőtálcával. 

dia4.PNG

3. kompromisszum: mosogatógép

Ma már alapvető elvárás, hogy könnyebbé tegyük a mosogatást. Szerencsére a legtöbb háztartási gép kisebb méretben is kapható. Vagyis ne gondolkodj 60 cm szélességű gépben, ebbe a konyhába maximum a 45 cm-es fér el. Ha ugyanis beteszed a 60 cm szélességűt, nem marad hely normális méretű alsó szekrénynek. Egyébként akár egy négytagú család számára is elegendő lehet a kisebb, megfelelő szervezéssel, időzítéssel. Kivételek persze vannak, de most kompromisszumokról beszélünk :)

Ha már a kisebb méretű mosogatógépnél tartunk, egy-két fős háztartások számára szóba jöhet egy igazi helytakarékos megoldás, ha a mosogatógép fölé kerül a sütő, ami egyben mikró is. Ilyen készüléket gyárt például a Candy.

4. kompromisszum: pultfelületek

Mindenki azt szeretné, ha szép hosszú, egybefüggő pultjai lennének, ahol kényelmesen dolgozhat. Itt azért jobb, ha kicsiben gondolkodunk :) Ennek ellenére arra törekedtem, hogy a lehetőségekhez képest legalább 70-80 cm egybefüggő felület legyen, ami már nagyjából elég. Ha megnézitek a tervet, ennél még valamivel több is lett, kb 1 méter + a sarok rész.

Amire még figyelni kell: a főzőlapot úgy kell elhelyezni, hogy a fal mellett legalább pár centi maradjon, ne közvetlenül a "falra" kerüljön. Itt 4 cm-t hagytam el.

dia9.PNG

A másik fontos szempont, hogy akkor lesz jól használható a pultod, ha lehetőség szerint kevés dolgot tárolsz itt. Például a mikrót a felső szekrényben helyezed el vagy a hűtő fölött (ha az nem túl magas, max. 130 cm).

Jól látszik tehát, hogy ebben a konyhában inkább függőleges irányban kell gondolkodni, vagyis hogy mi fölé mit tudsz tenni. Ezzel nyerheted a legtöbb helyet.

5. kompromisszum: felső szekrények

Mivel pakolási lehetőséged leginkább a felső szekrényekben lesz, azt kell végiggondolni, hogy mennyi edényed, egyéb tárolni való holmid van és ezek közül mit használsz ritkábban. Ha sok az elpakolandó tárgy, érdemes mennyezetig tenni a felső szekrényeket. Legfelülre teheted a kevésbé használatos edényeket, lejjebb pedig a mindennapos használatúakat.

dia7.PNG

+1 ötlet: extra szekrény a hűtő mellett

Ezekben a konyhákban a legtöbben gondolni sem mernek kamraszekrényre, pedig milyen nagy szükség lenne rá! Már egy kisebb méretű is rengeteg dolgot elnyel: liszt, cukor, fűszerek, olaj, ecet, konzervek, alul ásványvíz, hogy csak a legalapvetőbbeket említsem. Ezen a terven a hűtő mellé egy 15 cm mélységű polc került, hiszen az előbb felsorolt termékek ekkora helyen is rendesen elférnek. A polc lehet teljesen nyitott vagy alul zárt vagy teljesen zárt és kihúzható.

Egy-két nyitott polccal kicsit szellősebbé teheted. Plusz előnye, hogy amikor a konyhába lépsz, nem rögtön a hűtő mellett mész el, hanem barátságosabbá teszi a bejáratot.

dia7.PNG

dia6.PNG

kihuzhato_polc.png

Remélem sikerült hasznos ötleteket adni a berendezéshez!

Tervek: saját

Tetszett a cikk? Ha igen, kövess a Facebookon is, ahol további érdekes témákat találhatsz!

Szívesen olvasnál még praktikus, színes ötletekről?

Ha szeretnéd tudni, hogyan lesz barátságos és praktikus az otthonod, ajánlom figyelmedbe az OTTHONUNK SZÍNEI című könyvet, amely további inspirációkkal szolgál otthonod stílusának, témájának megtalálásához. Könnyen követhető példákkal gyakorlati és közérthető ismeretanyagot ad. Ha csak a könyvet vásárolnád meg, kattints ide.

Van azonban egy másik lehetőség is! Most ajándékba kapod az Otthonunk színeit, ha jelentkezel on-line lakberendező tanfolyamomra! A tanfolyam gyakorlatiasan foglalja össze azt a szaktudást, amely segítségedre lesz saját otthonod tervezésénél, átalakításánál. Nem kell több helyről böngészni, keresgélni, itt egyben megtalálod. 

Tovább olvasom

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2416078884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2020.08.16. 10:48:13

Hasonló konyhánk van - teljesen téves az elképzelés.
1. Ez panel, tehát a csövek falon kívül mennek. Mondhat bármit a belsőépítész, nem ért hozzá - egy lefolyócsövet bevésni egy olyan betonba, ami vékonyabb mint a lefolyócső nem lehet, ha meg főfal akkor meg nem szabad. Vékony lefolyócsövet fog bevésetni, ami 2 év után eldugul a zsíros mosogatólé miatt, és szívni fogsz vele örökre, mert nem lesz hely nagyobbra cseréltetni. Ebből azonban adódik, hogy az egyébként 62 cm mély IKEA szektény 70 cm mély lesz (80-as lapot kell rászabatni, de a lényeg hogy ez 70 cm). Az asztal lábai alá gondolom be kéne férni egy széknek, így az se lesz keskenyebb 60 cm-nél. A Szóval az asztal (sarka) és a tűzhely között marad 64 cm, ami pont kevés, mert főzésnél ha leveszel egy fazekat, beleakadsz az asztalba és magadra borítod a forró ételt. Ez az elrendezés simán balesetveszélyes.

2. Van Candy Duo/Trio, amely mosogatógép és elektromos sütő (és gáztűzhely) egyben. Szóval nem kell bohóckodni 45 cm-es mosogatógéppel - mert igaz ez is fél méretű, de függőlegesen, vagyis csak egy tálcás. Sokkal-sokkal jobb ez a megoldás mint a keskeny mosogatógép, és ugyanannyit foglal mint egy normál tűzhely. Aki nem akar gázt, az Duo-t tud venni és fölé egy különálló akármilyen indukciós főzőlapot be tud rakni.

3. A forgós sarokszekrény jól néz ki, de simán kicsi. Tessék kör területet számolni és összehasonlítani a téglalapéval - a geometria kemény dolog. Nyilván attól több mintha egy dupla mosogató volna ott, és eldobnánk így egy fél szekrény magasságot, de a terven is van mosogató, ami máshol dob el magasságot (oda pl. mehetne egy fiókos szekrény), és az a mosogató is csak egy tálcás. Szóval simán jobban jövünk ki, akkor, ha a sarokba rakunk egy mosogatószekrényt, az egyik ajtó nem nyitható (mert ott a szekrény másik fele), polc benne nincs, alulra be lehet dobálni mosogatógép tabletta, stb (akár oldalra is betolva), és így eleve nyerünk egy teljes 40 centis helyet - fiókos szekrény - a sarok mellett + a mosogató jelenlegi helyén is lehet +1 fiók.

+1 Aki főzött már, az tudja, hogy a természetes fény a konyhában milyen fontos. Egy sötét konyhás lakás egy világos konyháshoz képest -2MFt. Ezzel az elrendezéssel elveszítjük a természetes fényt, mert az ablak mögöttünk lesz főzéskor, szóval a lakás értékét csökkentjük 2 MFt-al. Szóval eleve hibás ez az elrendezés, mert az ablak alatt kellene lennie egy hosszú pultnak - felsőszekrény nélkül, mert ugye ablak. A másik oldalon meg esetleg pár felső szekrény lehet - alsó sajnos nem, és az asztalt meg a székeket is száműzni kell egy ekkora konyhából. A hűtőt is ki kell rakni, a hosszabb oldal mellett az ajtónyílás túloldalán kiváló helye van neki (nincs messze, és -1 gond). Így még a mosógép is befér a konyhába, ami meg a fürdőszobában okozna kompromisszumokat.

nincs1agy 2020.08.16. 19:25:59

@Nancsibacsi: Évtizedeket éltem le úgy, hogy az ablak mögöttem van főzéskor, de most megvilágosodtam..:)

ze11 2020.08.16. 21:52:29

A tűzhely mindkét oldalán kell lennie munkalapnak - Nagyon hasznos, ha le kell húzni hirtelen valamit a tűzhelyről. És szintén a tűzhely téma: ha gáztűzhely, akkos nagyon sokat nem mozgathatod az eredeti helyéhez képest - vagy a gatyádat ráfizeted a gázhálózat átalakítására (és a többi lakó megfolytana egy kanál vízben bónuszként, mert az átalakítás megkezdése és a sikeres nyomáspróba (mindenütt legyenotthon valaki!) között nincs gáz). Szóval inkább ne rakd odébb a tűzhelyet.
A beépített szépen mutat, de a villanysütős kombinál a villanyra kell majd jó sokat költeni (előfordulhat, hogy a komplett biztosítéktábla megy a kukába, és az aktuális szabványoknak megfelelő megy fel a helyére, érintésvédelmi relével, új kismegszakítókkal plusz külön kismegszakítóval a sütő felé...), ergo célszerűbb az önálló géztűzhely megfelelő méretű dobogóra rakva(!) (mert a lángnak a munkalap szintje fölött kell lennie).
süti beállítások módosítása