A stílusos otthon titka 4 lépésben
2018. december 08. írta: tervezzvelem

A stílusos otthon titka 4 lépésben

Amikor lakberendező oldalakat nézegetsz, minden olyan könnyűnek tűnik. Passzolnak a színek, minták, anyagok, textúrák. Szóval, kerek a történet. Amikor pedig Te szeretnél változtatni, átalakítani valamit, jönnek a problémák, a nem várt nehézségek. Hogyan lehet ezen a ponton túllendülni?

Nyilvánvaló, hogy az egyik embernek több érzéke van a harmónia megteremtéséhez, a másiknak kevesebb. Viszont senki sem reménytelen eset, ha az alapszabályokat betartja. Nézzük tehát, melyek a legfontosabb tudnivalók, ha stílusos otthont szeretnél!

Legyen szimmetrikus!

A harmónia egyik legjobb kifejező eszköze a szimmetria. De ne a szigorúságra gondolj, hanem inkább a könnyedségre. Nem az a fontos, hogy a két oldalon minden ugyanolyan legyen, hanem hogy legyenek páros darabok. Az is szimmetria, ha a kanapé egyik oldalára állólámpát, a másikra egy hosszúkás alakú növényt helyezel el.

De azért lássunk két példát a valódi tükörképre is. Ez egy biztonságos megoldás, itt nem lehet tévedni.

A különbözőség vidámmá tesz

Ha kicsit tovább gondoljuk az előző pontot, és szeretnénk továbblépni, kis izgalmat vinni a terekbe, azt mondhatjuk, hogy a szimmetria inkább az elrendezésben nyilvánuljon meg, a megjelenés pedig legyen változatos. Mit jelent ez a gyakorlatban? Nem muszáj ülőgarnitúra a nappaliban, sokkal érdekesebb, ha színben, formában különböző foteleket és kanapét teszel egymás mellé. Ugyanígy az étkezőasztal is vidámabb lesz egyforma stílusú, de különböző színű székekkel vagy akár teljesen eltérőekkel.

Az összekötő elem

Beszéltünk már szimmetriáról, különbözőségről, ami ugyan érdekes, de könnyű abba a hibába esni, hogy kicsit kaotikus lesz az összkép. Éppen ezért kell egy összekötő elem, ami gyakorlatilag összefűzi a különböző elemeket, mint a fonal a nyaklánc gyöngyszemeit. Ilyen összekötő elem lehet például a szín.

Mit látunk ezen a képen? A szimmetria megvan: a kanapé két oldalán ülőalkalmatosságot helyeztek el és az állólámpát is szépen kiegészíti a hosszúkás könyvespolc. Megvan a változatosság is, de miért nem zavaró ez? Mert van egy összekötő elem, mégpedig a szőnyeg, amin a szobában fellelhető valamennyi szín együtt szerepel. És ez a lényeg, hogy legyen egy ilyen darab. Például a szőnyeg, a sötétítő függöny vagy akár egy kép a falon.

Kontraszt-hatás

Ami leginkább megmozgatja a tereket, dinamikussá, ugyanakkor mégis kiegyensúlyozottá teszi, az a kontraszt. Legütősebb a sötét-világos, amely mélységet ad a térnek, de a hideg-meleg színek egyenlő arányú keveréke is nagyon hatásos.

Kontrasztos színpárosnál nagyon szép, ha a két szín közti árnyalat is megjelenik. Például: fekete, fehér, szürke vagy sötétbarna, bézs, mogyoróbarna. 

Ehhez az alapfelálláshoz bátran társíts élénkebb színeket kiegészítőül: türkizt, lilát, vöröset, bármelyikkel izgalmas és változatos lesz. Vagy éppen egy finom pasztell sárga vagy rózsaszín is remekül illik hozzá, ha lágyítani szeretnél az összképen.

A legfontosabb azonban, hogy hallgass a megérzéseidre és légy kreatív!

Képek forrása: kattints a fotókra!

 

Szívesen olvasnál még praktikus, színes ötletekről?

 

Ha szeretnéd tudni, hogyan lesz barátságos és praktikus az otthonod, ajánlom figyelmedbe az OTTHONUNK SZÍNEI című könyvet, amely gyakorlati és közérthető ismeretanyagot ad. Most ajándékba kapod, ha jelentkezel on-line lakberendező tanfolyamomra! A tanfolyam gyakorlatiasan foglalja össze azt a szaktudást, amelyet aztán saját otthonod tervezésénél használhatsz fel. Nem kell több helyről böngészni, keresgélni, itt egyben megtalálod. 

Tovább olvasom

 Tetszett a bejegyzés? Kövess a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9814458280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása