Így tedd a nappalit otthonod központi helyévé
2018. november 17. írta: tervezzvelem

Így tedd a nappalit otthonod központi helyévé

Nappalit tervezni meglehetősen összetett feladat. Először is el kell döntened, milyen funkciókat helyezel el itt, és ezek közül számodra melyik a leghangsúlyosabb. Például: a nappaliban lesz egy beszélgető-tévéző sarok, egy étkezőhely, a kanapénak ágyfunkciót is be kell tölteni és még egy dolgozósarokra is szükséged van. Tegyük fel, hogy számodra a legfontosabb tevékenység, hogy barátokat, családtagokat fogadj és együtt jól érezzétek magatokat. Nézzük, mit kell tenned, hogy ideálissá formáld a nappalid!

kun_ferenc_nappalifoto1.png

1. Több funkció egymás mellett

Bármi is a kedvenc tevékenységed, az biztos, hogy úgy kell kialakítanod a nappali bútorcsoportjait, hogy mindegyik igényednek megfeleljen. A fenti példánál maradva arra kell hangsúlyt fektetned, hogy egy kényelmes kanapé és több kisebb ülőalkalmatosság, fotel, puff kerüljön a központi helyre. Ahhoz, hogy mind a családtagok, mind a barátok jól érezzék itt magukat, megfelelő tároló helyet is biztosítanod kell, hogy mindent el tudj pakolni és ne legyen rendetlenség.

kun_ferenc_nappalifoto5.png

2. Kikapcsolódás, feltöltődés

A nappali egyik legfontosabb feladata, hogy az ott lakók számára maximálisan biztosítsa a kikapcsolódás, a feltöltődés lehetőségét. Mindenki számára kicsit mást jelent ez a fogalom, van, aki az aktív pihenést, míg mások a passzívat részesítik előnyben. A bútorok kiválasztásánál ezt is figyelembe kell venned.

kun_ferenc_nappalifoto4.png

3. Párhuzamos tevékenységek egymás mellett

Szerettek egy helyen lenni, de lehet, hogy különböző tevékenységeket végeztek egy időben? Van, aki zenét hallgatna vagy olvasna, van, aki leckét írna, más pedig éppen dolgozna. A kialakítás során figyelembe kell venni, hogy ezek a tevékenységek lehetőség szerint valamennyire szeparálódjanak el egymástól. Akár alacsonyabb polcokkal, növénycsoportokkal vagy a kanapé térbe fordításával is elérheted ezt. Legyen például egy kuckós fotel vagy pad (ami egyben tároló bútor is), a legcsendesebb helyen legyen a dolgozósarok, és az asztal mellett legyen helye a gyerek holmijainak, kedvenc játékait, társasjátékait pedig el tudja pakolni a nappaliban is.

kun_ferenc_nappalifoto2.png

kun_ferenc_nappalifoto3.png

4. Elegendő hely

Ez elég tág fogalom, hiszen a kisebb méretű nappaliban is el kell férni. A bútorok méretét mindig az adott térhez kell igazítani, ügyelve arra, hogy mellette legyen hely közlekedni is. Ha elegendő helyet hagysz az egyes bútorok mellett, a térérzet is kellemesebb lesz, marad hely a szőnyegen közös játékra a gyerekekkel. Ha másképp nem, a dohányzóasztal félretolásával.

Mindezek figyelembevételével a nappali kialakításának fő vezérvonala az élhetőség és az otthonosság legyen, ahol igényeid változásával a bútorok, kiegészítők praktikusan átalakíthatók vagy átrendezhetők.

Tervek: saját

Szívesen olvasnál még praktikus, színes ötletekről?

 

Ha szeretnéd tudni, hogyan lesz barátságos és praktikus az otthonod a színek segítségével, ajánlom figyelmedbe az OTTHONUNK SZÍNEI című könyvet, amely gyakorlati és közérthető ismeretanyagot ad. Tömören foglalja össze azt a szaktudást, amelyet aztán saját otthonod tervezésénél használhatsz fel. Nem kell több helyről böngészni, keresgélni, itt egyben megtalálod. 

Tovább olvasom

 Tetszett a bejegyzés? Kövess a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9514377891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suszt Máté 2018.11.21. 16:18:35

Köszönöm a cikket, hasznos dolgokat olvastam! :) Számomra a nappali hangulatát a falak színe, illetve a bútorok közül is leginkább a kanapé stílusa határozza meg. Ebbe a termékbe a napokban szerettem bele, így az ünnepek előtt, nagyon vágyom rá. www.riodesign.hu/ulogarnitura-kanape-fotel/ada-nilus-kanape
süti beállítások módosítása