Így tedd tágasabbá a nappalit!
2018. szeptember 15. írta: tervezzvelem

Így tedd tágasabbá a nappalit!

Ha szűknek érzed a teret a nappaliban, akkor sincs veszve semmi. Ugyanis számtalan eszköz áll rendelkezésedre, amelyekkel tágasabbnak, szellősebbnek érzed majd. Fények, színek, jól megválasztott minták és felületek segítségével szinte átváltozik a szoba.

 

Sötét színek? Igen!

Amire talán elsőre nem gondolnál, ha kisebb a tér, hogy a sötét színekhez nyúlj. Mert mindenki elmondja, hogy kis térbe világos színek valók. Ez többé-kevésbé igaz is. Igen ám, de a sötét-világos kontraszt mélységet ad a helyiségnek, ezáltal nagyobbnak fogod érezni. A mennyiségre azonban oda kell figyelni. Elegendő egy falat vagy falszakaszt enyhén sötétebbre színezni vagy egy-két kisebb fekete kiegészítőt, fekete-fehér mintás díszpárnát elhelyezni.

Legyen a fal a fókuszpont!

Válassz ki egy adott falszakaszt, amit kiemelsz, például tapétával, falburkolattal. Lehet ez a falszakasz a kanapé mögött vagy az ablak körüli rész, ahova könnyű, fehér függönyöket helyezel.

Érdekes dekorációval is kiemelhetsz egy adott részt. Lehet ez fotófal vagy például spaletták. A hosszúkás darabok amúgy is felfelé irányítják a tekintetet, ezáltal növelve a teret.

Könnyed függönyök

Nem muszáj feltétlenül fehéret választanod, de a lényeg, hogy ne legyen sűrű szövésű, nehéz anyag a sötétítő. A fényáteresztő függöny pedig lehetőleg ne legyen erőteljesen mintás. 

Kis nappali, nagy szőnyeg

Ezzel az alcímmel arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy még véletlenül se aprózd el a teret sok kicsii szőnyeggel, hanem inkább egy nagyobb méretűvel emeld ki a kanapé körüli részt.

Takarékosan a bútorokkal

Igyekezz itt is megtalálni az arányokat. Ne válassz olyan kanapét, aminek széles a karfája, de a terjedelmes szekrénysor és a nagyméretű fotel sem ide való. Ha van lehetőséged és szükséges is a tárolás, inkább kerüljön ide "láthatatlan" beépített szekrény, amely beolvad környezetébe, a többi bútornál pedig törekedj a minimalizmusra.

Többféle fényforrás

A nappali mindenképpen rendelkezzen többféle megvilágítási lehetőséggel. Télen például nappal is szükség lehet plusz mesterséges fényre. Erre a legjobb megoldás a mennyezeti spotlámpa, ami lehet süllyesztett vagy falon kívüli. Segít abban, hogy egyenletesen oszlassa el a fényt, ezért sokkal természetesebbnek tűnik. Ezen kívül legyen más világítási lehetőség is: álló vagy asztali lámpa, falikar stb. Így mindig a fényviszonyoknak, hangulatnak megfelelőt tudod felkapcsolni. Hasznos az is, ha állítható a fényerő.

Képek forrása: kattints a fotókra!

Szívesen olvasnál még praktikus, színes ötletekről?

 

Ha szeretnéd tudni, hogyan lesz barátságos és praktikus az otthonod a színek segítségével, ajánlom figyelmedbe az OTTHONUNK SZÍNEI című könyvet, amely gyakorlati és közérthető ismeretanyagot ad. Tömören foglalja össze azt a szaktudást, amelyet aztán saját otthonod tervezésénél használhatsz fel. Nem kell több helyről böngészni, keresgélni, itt egyben megtalálod. 

Tovább olvasom

otthonunk_szinei.jpg

Tetszett a bejegyzés? Kövess a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1914235891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása