Általános hibák fürdő tervezésekor
2017. szeptember 16. írta: tervezzvelem

Általános hibák fürdő tervezésekor

Mire figyelj, hogy elkerüld ezeket

A fürdő tipikusan az a helyiség, ahol a funkciónak és az esztétikumnak ki kell egészíteni egymást. Ha tervezéskor és a kivitelezés folyamán valamelyikre nem fordítasz kellő figyelmet, több bosszúságot okoz majd a használat során, mint örömet. Éppen ezért összeszedtem pár tipikus hibát, amit kellő odafigyeléssel könnyedén elkerülhetsz!

Hogy lássuk a jó oldalt: ilyen, amikor kihasználják a lehetőségeket:

És most következzenek a hibák!

1. Rossz elrendezés

Az első és legfontosabb, hogy vedd figyelembe a fürdő méreteit, az ajtó és ha van, az ablak helyét. Ha a WC is a fürdőben van, ez kerüljön a legszeparáltabb helyre, a legtávolabbi sarokba, hogy ne nyíljon rá az ajtó. De nézzünk néhány szemléletes példát.

Bár alapvetően szép ez a fürdő, de hasznosabb lett volna megcserélni a mosdót és a WC-t. Valahogy nekem fura közvetlenül a zuhanyzó mellé helyezett WC. Valószínűleg a kicsi alapterület követelte meg ezt az elrendezést, mert így nagyobbnak tűnik a hely.

Ennél a szintén kicsi fürdőnél is egymás mellé került a kád és a WC, viszont egyrészt a fürdő méreteihez ez az elrendezés igazodik legjobban, másrészt a kádból kilépve azért van némi hely és nem válik zavaróvá a közelség, mint fent.

És íme a helyes sorrend.

Néha természetesen kompromisszumot kell kötni. Nem a legszerencsésebb ablak alá helyezni a mosdót, azonban a kis alapterület sok mindent felülír. Itt például a lehető legjobban oldották meg a helyzetet. és az ablak alá még egy kis polc is került, ami egyrészt falfülkét, másrészt a tartályt rejti.

2. Rossz burkolatválasztás

Ha sikerült megtalálni a megfelelő elrendezést, az egészet tönkreteheted egy rosszul megválasztott csempével. Például túl élénk, harsány, giccses vagy egyszerűen rossz a minősége. Igaz viszont az is, hogy az ár növekedése nem mindig jelent tartósságot.

Az sem mindig a legjobb, ha mindent körbecsempézünk. Ettől túlságosan hideg, rideg lesz a helyiség. Ügyelni kell itt is a megfelelő arányokra: oda kerüljön csempe, ahova feltétlenül kell (zuhanyhoz, kádhoz), máshol pedig alkalmazhatsz vízálló festéket vagy fa burkolatot (legjobb a trópusi fa, ami nagyon bírja a párás helyiséget is). De nézzük milyen, amikor jók az arányok.

3. Rossz színválasztás 

A fürdőnél ugyanúgy ki kell találni a színeket, mint más helyiségeknél. Általában háromféle hiba szokott előfordulni: vagy túl semleges vagy túl rikító a végeredmény vagy a külön-külön szép színek agyoncsapják egymást. Érdemes inkább a középutat választani. Aki például szereti az élénk színeket, törekedjen arra, hogy ezek kis felületen és semleges háttér előtt jelenjenek meg. Vagyis a csempe, a fal legyen mondjuk fehér vagy homok szín vagy világos szürke, de a törölközők, kiegészítők már pompázhatnak napsárga, türkiz, lila vagy élénk vörös színben.

Aki pedig tart az erőteljes felületektől, próbálja kontrasztokkal érdekesebbé tenni az összképet. Ennél a fürdőnél is jobban mutatna, ha a padló mondjuk sötétszürke lenne.

Nézzünk a másik végletet, amikor aztán nem spóroltak ... 

Kis odafigyeléssel azonban erőteljes színeket is megjeleníthetsz a fürdőben. A szabály:

1. sötét vagy élénk szín mellé mindig kerüljön világos!

2. ne halmozd a színeket és mintákat!

4. A máshol látott példa

Végezetül még egy dologra hívnám fel a figyelmeteket. Lehet újságokban, katalógusokban, az interneten gyönyörű fürdőket, remek ötleteket találni. Azonban mégsem lehet egy az egyben lemásolni őket, mert a te fürdőd arányai vagy elhelyezkedése valószínűleg kicsit más, mint a látott példa. És ez a kicsit más éppen elég ahhoz, hogy ne működjön. Tehát légy kreatív és a saját igényeidből kiindulva alakítsd ki a Te fürdődet!

képek forrása itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7512830350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

napalm 2017.09.17. 10:03:12

Az első pontnál az utolsó képen a mosdó fölött hova tűnt a tükör?
Csak gratulálni tudok hozzá....

petimegmondja 2017.09.17. 11:08:47

"hogy ne nyíljon rá az ajtó"

Akinek ki kell járnia éjszaka is, az nagyra fogja értékelni az ajtóközeli wc-t, amit félálomban is megtalál, ahelyett, hogy teljesen fel kellene ébrednie egy labirintusban bolyongva.

A nép fia 2017.09.17. 11:38:52

Akkor ezek most jó vagy rossz fürdőszobák?

nem_vagyok_dj 2017.09.17. 12:02:42

Lakásfelújításnál a wc az amivel nem nagyon lehet mozogni, mert nem biztos hogy a lefolyót is arrébb lehet vinni, nálam se lehetett egy centivel se arrébb rakni.

szombi 2017.09.17. 12:17:42

Eleve ócska, panelproli megoldás ma, 2017-ben a vécét a fürdőbe tenni. Jobb helyeken inkább a spájz-t áldozzák be az "alsóbbrendű" cél érdekében. Ezzel hirtelen megnő a tér a fürdőben, és nem kell éjjel, félálomban labirintusban bolyongani.

cso zsi 2017.09.17. 12:23:51

@szombi: Ha a wc mérete alkalmas mosdó elhelyezésére is, akkor igen. Egyébként nincs jobb egy használat előtt, és utáni kézmosásnál, hogy más egyébről ne is beszéljünk.

vmaast 2017.09.17. 12:35:38

A cikk alapvetően jó, bár leszögezhetjük: aki képes minimális mértékű önálló gondolkodásra, ezeket a dolgokat magától is átmatekolja egy jegyzetpapír felett, és nem rúg lyukat. Talán csak a sok csempe=hideg-rideg összhatás elvvel vitatkoznék, jól alkalmazott színdinamikával ez elkerülhető (sőt, megfelelően használva bármilyen hibát jócskán korrigálhatunk vele). Én bőven a szemöldökfa fölé engedtem a csempét, sőt a bútor is ytong-ból épített, és csempével burkolt, mégsem lett fent említett. Üdv, vm

vmaast 2017.09.17. 12:38:28

@szombi: nem feltétlen. Egészen modern és igényes lakásokban (terveken) is előferdül a wc-fürdő kombó, bár még én sem jöttem rá, mi a különös vonzereje :) Üdv, vm

Vincenzo6 2017.09.17. 12:53:06

@szombi: Pont a panelokra jellemző a külön kis lyuk a vécének.

Figyel Castro 2017.09.17. 12:56:48

@vmaast: nehogy azt gondold... tudok nemreg a kozeli rokonsagban tizmillios nagysagrendu fullos hazfelujitasrol (es a regi belso sem nezett ki rosszul, sot!), ahol meg lakberendezo is volt, es lefelejtettek a torolkozoszarito elektromos csatlakozasat, igy nem lett szarito...

Figyel Castro 2017.09.17. 12:58:41

@Vincenzo6: pontosan. Es uj tervezesu hazakban van egyben...

Beer Monster 2017.09.17. 13:29:10

Egyben vagy sem, ki-ki döntse el, mennyire gusztusos neki. Egy biztos, az eladásnál megfizeti.

BiaBia 2017.09.17. 15:05:08

Sziasztok, itt a magyarázat a közös fürdő+wc előnyeire:
van, aki szeret megmosakodni wc-használat után (tessék érdeklődni ivarérett nőknél, különösen havonta egyszer). Ilyenkor kényelmetlen felöltözni majd újra levetkőzni. Laktam úgy is, hogy külön volt a fürdő és a wc -- az egybeépített praktikusabb.

Bambano 2017.09.17. 15:40:44

@BiaBia: ha építenék, lenne külön fürdőszoba, pasi wc, női wc. mindenhol az összes szükséges fajansszal.

poszthoz: egy szakember mondta nekem, hogy az összkomfort fokozatot nem kapja meg az a lakás, ahol a wc és a fürdő egy helyen van, és ahol a wc és a konyha között nincs legalább két ajtó.

R2D2 & C3PO 2017.09.17. 15:44:32

Az ideális a nappalihoz wc (bidével meg kézmosóval), a hálóhoz minden. És ht helyiségek: mosás, konyha, gardrób.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.09.17. 16:54:15

Egy wc/fürdőszoba nem éppen a dizájnról, meg a színekről szól elsősorban, hanem a praktikusságról, használhatóságról és nem utolsósorban a biztonságról. Mivel ezek a helyiségek egyszerű kiszolgáló helyiségek, nem itt éljük az életünket, így a használat szempontjai az elsődlegesek. A beosztást egy józan ember 3 perc alatt átlátja.

Látszik, hogy a cikkírónak fontosabb, hogy szép színű legye a wc fala, addig a pár percig, míg bent van, mint az, hogy ne rázza meg az áram. Ugyanis a fenti fotók jó részén túl közel van a konnektor a vízcsaphoz, ami így sokkal balesetveszélyesebb. Szerintem ez nem is felel meg a hazai szabványnak (látszik, hogy angolszász szobákat ábrázolnak a fotók).

Emellett az sem éppen praktikus, hogy a wc-kagyló mellett a fal nincs csempézve némely fotón, így a fal a wc-ből és máshonnan kifröcsögő matériával szépen átítitatódik, majd az onnan jól visszabűzölög. Alap, hogy a fürdő/wc legalább szemmagasságig, de a fürdőkádnál, zuhanyzónál inkább a plafonig csempézve van.
Az meg külön hülyeség, amikor a mai divatnak megfelelően a hálószobából nyílik a fürdő. Szépen kiszivárog minden szag, pára, víz a szobába, ahol elvileg nyugodtan kéne aludni, nem ezeket szagolni. Láttam olyan hirdetést pár hete egy most épülő "modern" házről, ahol egy 77 nm-es laksában 3 (három!) wc-kagyló van.
Kerülném a sötét színeket is ugyanis a világos színek jelentik a tisztaságot, higiéniát.
Végül: a fürdőszoba és wc külön helyiségek, egybeépíteni nem szerencsés egészségügyi szempontokból. Igaz, a wc akkor igazi wc, ha van bide is.

István Torma 2017.09.17. 17:13:09

Nem egyszer találkoztam azzal, hogy nincs lefolyó a fürdőszoba közepén, vagy ha van, magasan van, nem folyik oda a kifolyt víz

vmaast 2017.09.17. 18:00:42

@BiaBia: Erre a bidé szolgál, nem a tusoló/kád ;-)

ZakMcKracken 2017.09.17. 18:01:21

@szombi: Ha már birka módon panelprolizol akkor először nézz körül. A panelok jó részében KÜLÖN van a WC a fürdőtől.

vmaast 2017.09.17. 18:10:07

@Fotósképző: Remélem ezt a sok sületlenséget olvastad valahol, és nem a saját gondolataid.
Egyfelől a magasabb életminőségnek igenis része az esztétika, és ez a fürdőben, mellékhelységben ugyanúgy megoldható (és bizonyos igényesség szintjén megoldandó), mint a nappaliban, hálóban. Nem gáz ha valaki nem igényli, de ne terjesszük már :)
Másfelől nehogy már ott tartsunk (így a harmadik évezredben), hogy a fürdőszobai áramütés, meg a falra fröccsenő öblítővíz legyen a meghatározó szempont... Ha még nem hallottál volna ilyenről, jelzem, korszerű eszközök léteznek még arra is, hogy ha direktben belenyúlsz az aljzatba, akkor se rázzon meg az áram. A kifröcsögő matériás dolog meg viccnek is rossz :)

Csülkös Pacal 2017.09.17. 18:22:22

@vmaast:
Ezt általában csak ott illik alkalmazni, ahol van külön "vendégmosdó" kézmosóval.
Az indoka pedig az, hogy ne kelljen egy szükségessé váló WC-használat miatt kilépni a fürdőből.
Ha az alaprajz mégis úgy lesz kialakítva, hogy mindössze 1db WC van, és az is a fürdőszobában, akkor annak lehet egyrészt strangelhelyezési oka (az építtetésben spórolást hozó észszerűsítés), másrészt lehet, hogy nem sikerül a szükséges és elégséges WC-alapterületet sehogyan sem berajzolni (betuszkolni) a lakás alaprajzába, elosztásába, vagy összehangolni az ajtók nyílásirányával.
Pl. csak befelé nyíló ajtót lenne ildomos berajzolni más ajtók helyzete, nyílásiránya miatt, de ahhoz mondjuk nem elég mély/hosszú a belméret stb.

Csülkös Pacal 2017.09.17. 18:25:50

@ZakMcKracken:
Az ilyen embereket ritkán zavarja a VALÓSÁG rideg ténye :)
A lényeg, hogy lehessen egy jóízűt panelprolizni.
A vicc ilyenkor az, amikor az ilyenről kiderül, hogy amúgy valami kültelki környékre született, ahol a '70-es évek végéig pottyantós WC jelentette az egyetlen megoldást a megkönnyebbülésre, és kerti kútról behordott vízzel lavórból mosakodtak.

CommentR 2017.09.17. 18:46:11

Lévén szakmámba vágó a felvetett téma, gondoltam, most végre olvasok egy jó kis elemzést. Bevallom, nagyot csalódtam. Nem is vitatkoznék, csupán megjegyzem, elég szomorú, hogy ehhez hasonló "jótanácsokkal" halmozzák el egyesek szerencsétlen megrendelőket...

Beer Monster 2017.09.17. 20:17:06

Nem bírja minden trópusi fa a párát, éppen ellenkezően, többségük nagyon érzékeny rá.

Izo 2017.09.17. 20:23:31

Tudnék még párat mondani:
- Győződjünk meg róla, hogy a padlóösszefolyóba tényleg belefolyik a víz, aztán minél gyorsabban nézzük meg, és hozassuk rendbe a mesterrel (az ő költségén), ha nem jött össze. Célszerű lehet előre felhívni rá a figyelmét.
- A tükör legyen rendesen megvilágítva
- A törülköző akasztója elérhető legyen a kádból/zuhanyzóból (a bemutatott gyönyörű szobák ebben nem remekelnek)
- A wc papír tartó a wc előtt vagy max. oldalt legyen, ne kelljen hátrafordulni érte, mint az utolsó képen. Ha nem adja ki a hely, célszerűbb padlón álló, odébb rakható tartót venni.
- A tükör környékén legyen elég konnektor: elektromos borotva, elektromos fogkefe, hajszárító, stb. számára. Van fröccsenés ellen védett konnektor is.
- Legyen nagyobb mennyiségű wc papír tárolására alkalmas hely. Nincs annál cikibb, mint hogy meg kell kérni valakit, hogy vigyen be papírt. Kb. fejmagasságban nyugodtan lehet szekrényt szerelni a wc fölé, nem fog zavarni.
- Hacsak nem vagy kőgazdag, nem érdemes túl nagy kádat venni, mert annál ritkábban lesz teleöntve

Izo 2017.09.17. 20:34:30

Szerintem az élénk színek használata ízlés kérdése (mármint, hogy kinek milyen), ha valaki szereti, használja bátran a fürdőben is. Nem csak olyan igénytelenül lehet, mint a virágmintás tapétás képen.
Már más is leírta, hogy a wc-re nyíló ajtónak is van előnye, nem kell sokat keringeni. A mindennapi használatban ez is sokat számít.

encir 2017.09.17. 21:20:00

Ha van lehetőség, akkor mindenképp hasznos két wc egy lakásban, még ha az egyik a fürdőszobában van is, ami pedig praktikus, ahogy fentebb írták mások is.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.09.17. 21:24:13

Köszönöm a kritikát, de olvasd el figyelmesen, amit írtam, mielőtt reagálsz!
Ha neked jobb és boldogabb leszel tőle, akkor rakd a csempe nélküli, festett, gyönyörű, színes, illatos, dizájn fürdőszobádba a konnektorokat a csap mellé!
Jómagam maradok a józan eszemnél.
;)

Sadist 2017.09.17. 21:42:13

@szombi: "Eleve ócska, panelproli megoldás ma, 2017-ben a vécét a fürdőbe tenni."

Pont az ősrégi panelokban volt még külön a fürdő és a WC. Egy helyiségben eddig csak és kizárólag új építésű lakásokban láttam.

Sadist 2017.09.17. 21:55:42

Nekem egyébként lakásvásárláskor az egyik fontos szempont volt, hogy külön legyen a fürdő és a WC, mert sokkal higiénikusabb. Aztán a legelső az volt, hogy rakattam egy kézmosó csapot a WC-be, mert praktikusabb ott elintézni a kézmosást is, mint átbattyogni a fürdőbe.

szombi 2017.09.17. 21:59:25

@Sadist: külön van, mióta az ottlakó feláldozta a spájzt; és ezt majdnem mindenhol megcsinálták, azóta jóformán csak a kádár-kockák fürdőszobáját díszíti a budi...

Void Bunkoid 2017.09.17. 22:16:02

A vécét ekézőknek meg csak megsúgom, hogy - pont, mert jobb helyeken kínos gonddal ügyelnek a tisztaságára és rendszeresen pucolják - a vécé általában a lakás LEGTISZTÁBB helye szokott lenni. A legmocskosabb meg a vágódeszka és a mosogatószivacs.

zizi77 2017.09.17. 22:26:22

@szombi: ez nagy tévedés. 3 wc van a házunkban/5-en vagyunk rá/, és ebből 2 fürdőszobában.

DomiG+ 2017.09.18. 00:13:58

@szombi:
Gondoztál-e már beteget éveken keresztül?

DomiG+ 2017.09.18. 00:31:34

@Fotósképző:
A fürdőszobai áramellátáshoz:
Már több fürdőszobát építettem úgy, hogy leválasztó trafóval lett betáplálva a konnektorok (tükörfűtés) árama. Ez esetben, még a konnektorba való szándékos belenyúlás esetén sincs áramütés, de alkalmas az ÉV-relé is. Világítás, elszívás vezérléséhez törpefeszültség, optocsatoló alkalmazható, régebben füttykapcsolót építettem be, manapság inkább mozgásérzékelőt, ha meg sem kívánunk érinteni elektromos szerelvényt a vizes helyiségben, vagy hideg padlón mezítláb, stb. Tehát mindenre van többféle megoldás, persze a vízvételi helyek és az elektromos szerelvények, csatlakozók szabvány szerinti távolságait és védőföldelésit ajánlatos minden esetben betartani és a kész munka után le is mérni. Pl: kád, fém zuhanytálca földelése, yakuzi stb.

Duplaxiii 2017.09.18. 09:21:25

Nagyon fontos és hasznos felvetéseket taglal az írás!
Most emelkedjünk felül azon, hogy a blogtérben már megszokott hibás szóhasználattal találkozunk, a magyar nyelvben a "fürdő" egy közösségi objektumot jelent, amiről a poszt szól, az a lakások fürdőSZOBÁI.
(Én csak azért olvastam bele, mert érdekelt, miért blogban elemzi valaki egy település új fürdőjének (uszodájának) tervezését...)
A szokásos elkövetett hibák:
- egy ingatlan tervezésénél - tehát a fürdőszobáknál is - mindig elkövetjük, hogy adott életkorúak vagyunk! Ha 30-as korban építkezünk, rendzerint nem érdekel bennünket, hogy 20-30 év múlva más szokásaink lesznek!
Jó példa erre az, amikor 30-asként imádjuk az amerikaikonyhás nagy közös tereket, majd 40-50-es korszakunkban meg már az elszeparálható helységek után vágyunk.
- hibás dolog, ha a WC-t beletervezzük a fürdőszobába. Ez akkor jó, ha több vízesblokkunk is van, és kialakítunk a közösségi térhez önálló WC-t kézmosóval.
- hibás az is, ha a vízes részeket és a WC-ket nem a ingatlan méretéhez és/vagy a lakók számához mérjük. Egy családnál már az egy WC is gátolja a napi életet.
- az egyik legnagyobb gond a divat! Hogy a berendezést 1 bites marketingalapúakra bízzuk. A sok idióta formájú és anyagú berendezés valójában a napi munkánkat sokszorozza meg! Egy idióta formaterv a tisztántartást nehezíti meg, ami ebben a környzeteben fokozottan kívánatos% Egy szép üveg vagy krómfelület cseppmentesítése sem egyszerű.
Szóval szépek a nemzetközi minták, de azért általánosságban itthon nem természetes a bejárónő, a takarítószemélyzet napi alkalmazása, így az esztétikum oltárán a pihenésünket, a szabadidőnket áldozzuk fel.

n3spr3ss0 2017.09.18. 10:04:31

@szombi: Megint nagyot tévedsz.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.09.18. 12:09:40

@Figyel Castro: nagyon ritka hogy új háznál egyben legyen

Figyel Castro 2017.09.18. 13:08:50

@enpera: fentebb emlitett, 18 eves, de uj kora ota ismert, most nyaron falakig szetvert es felujitott haz mindket furdoszobaja ilyen, es van plusz egy wc kulon. Nekem mar uj koraban is fura volt.

Figyel Castro 2017.09.18. 13:12:19

@Figyel Castro: ja, es most esik le, eddig nem gondoltam bele, a zürichi, kb 10 eves berlakasunkban is pont ugyanez a felallas :)
A maganyos wc a ferjem birodalma plusz vendegwc, a furdoszobas a mienk a ket kolyokkel, a lenti meg a vendegszoba tartozeka :)

takacsveca93 2018.01.05. 09:41:50

Melyiket ajánlanátok PVC vagy kőburkolat? A PVC olcsóbb, de gondolom nem is annyira tartós. Jelenleg hideg színű a fürdőszoba, de szeretném picit melegebbé varázsolni. Meg, hogy innen érdemes alapanyagot nézni? www.ujsagomat.hu/praktiker/

tervezzvelem 2018.01.07. 12:29:24

@takacsveca93: A hagyományos PVC burkolat helyett ma már inkább az LVT (vinyl) padlóburkolót használják. Felszíne sokkal keményebb, mint a PVC-é, ezért sokkal-sokkal időtállóbb. 2,5 mm vastagságban, 33-as kopásállósággal bátran alkalmazható a lakás bármely területén. Melegebb hatású, mint a kőburkolat, viszont annál azért sérülékenyebb. Ha LVT mellett döntesz, érdemes a prémium kategóriákból választani.

A város és a csillagok 2020.12.27. 01:00:18

@szombi: A mi panellakásunk eleve úgy épült, hogy külön tervezték a wc-t. Nem lett spájz feláldozva, mert az nincs is. A panelprolizás meg a bunkók szokása, akiknek nincs önbizalmuk.
süti beállítások módosítása