4 hiba és 4 megoldás ha kicsi a konyha
2017. július 07. írta: tervezzvelem

4 hiba és 4 megoldás ha kicsi a konyha

Rossz helykihasználással minden konyha "kicsivé" tehető. Ahol viszont az alapterület is kevés, fokozottan figyelni kell a részletekre. Nézzük, mik a legáltalánosabb hibalehetőségek és mi a megoldás, hogy a kicsi is élhető és jól használható legyen. Hiszen a kis konyhának is megvannak az előnyei: nem kell sokat menni, hogy elérjük a dolgokat, nem vásárolunk felesleges edényeket, mert nem tudjuk hova tenni vagy éppen praktikusabban kezdünk gondolkodni, hogy mindennek megtaláljuk a helyét.

Lássuk tehát mire figyeljünk!

1. hiba: Polcok mindenütt

Manapság nagy divat a nyitott polc a konyhában. Ott meg is van a létjogosultsága, ahol arra szolgál, hogy megtörje a nagy felületű szekrények sorozatát. Azonban ha csak egy rövidke falszakasz áll rendelkezésünkre, inkább válasszuk a zárt szekrényeket, akár a mennyezetig. 

Ebben a konyhában alig használták ki a fali tárolás lehetőségét.

Ha már mindenképpen polcot szeretnénk, kerüljön a szekrények fölé vagy alá egy kisebb mélységű változat vagy sínes megoldás.

Mennyivel több helyet biztosítanak a zárt szekrények! Lehetőleg alkalmazzunk világos színeket, amik szinte beolvadnak a környezetbe. Így nem lesznek szem előtt a dolgok és elkerüljük a zsúfoltságot, a nyomasztó érzést.

2. hiba: főzőlap vagy mosogató közvetlenül a fal mellett

Bármennyire szűk a hely, legalább 10 cm-t hagyjunk a fal mellett, hogy rendesen elférjünk és az edényt is oda tudjuk tenni.

Itt például sokkal kényelmesebben lehetne a főzőlapot használni, ha a mosogatógép került volna a hűtő mellé.

Így sokkal használhatóbb, és a kihúzható asztal a pultfelületet is növeli:

3. hiba: kevés fényforrás

Sokan úgy gondolják, hogy ha például nincs természetes megvilágítása a konyhának, elegendő egy erős központi lámpa, sokkal többet úgysem lehet tenni. Pedig munkához, főzéshez, mosogatáshoz lényegesen fontosabb a megfelelő fényerejű helyi világítás.

4. hiba: konyhai gépek a pulton

Nem elég, hogy kevés a pultfelület, még a konyhai gépeket is itt szeretnénk elhelyezni? Érdemes a mikrót kávéfőzőt, vízforralót inkább a "magasba" helyezni és csak használatkor leemelni, például egy kihúzható asztallapra.

A gépek mellett az üvegek, kések is sok helyet foglalnak. Ha nem lenne a kihúzható asztal, szinte használhatatlan lenne.

És ez történik, ha a mikrót polcra tesszük:

Lehetőség szerint csoportosítsuk egy helyre a leggyakrabban használatos eszközöket, a többit igyekezzünk fali szekrényekbe rejteni.

+1 tipp: többfunkciós konyhai gépek

Léteznek már olyan sütők, amik mikrohullámú funkciót is ellátnak, így egy gép megspórolható. Vagy lefedve a mosogató is pultként funkcionálhat. Ilyen megoldást az IKEA is kínál.

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr812479683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KékFény6 2017.07.07. 19:06:31

A mikrónak szellőzés kell. Nem szerencsés a nem beépíthető típust ilyen szűk helyre tenni, mert hamarabb tönkremegy.

Roan 2017.07.07. 22:50:16

@Tesztelo.hu: Ez valóban igaz, de egy mikrót 20-30 ezerért lehet venni, én, amikor a beépíthetőket néztem, dobtam egy hátast, hogy 100-nál kezdődnek... Aztán végül biztonsági okokból (túlforrósodás) végül a beépíthető mellett döntöttem, de az elég durva, hogy 5-6 mikrót lehet venni egy beépíthető árából.

Amúgy a posztban említett kombinált gépek szintén durva árban vannak, a kombinált mikró+sütő, vagy a kombinált sütő+mosogatógép a fél konyha árát elvitte volna.
süti beállítások módosítása