Skóciai kalandozás
2015. április 29. írta: tervezzvelem

Skóciai kalandozás

Skóciáról a sok eső, a zöld felföldek, a duda és leginkább a kísértetek jutnak eszünkbe. A kandallóban éppen utolsót lobban a pislákoló tűz, hirtelen kivágódik egy ablakszárny, az erős huzat megráncigálja a függönyöket és ...

Gyengébb idegzetűek mielőtt tovább olvasnának töltsenek egy korty whiskyt, nehogy a homályból előtűnő ködös alak megelőzze őket ... De nyugalom, mindjárt derűsebb témára váltunk. Hűvös és huzatos kastély helyett egy vidéki ház lesz mai bejegyzésünk tárgya. Bár, ki tudja, miről mesélhetnének az építkezéshez használt évszázados kövek ...

Egy romos, elhagyatott tanyát álmodtak újra újdonsült tulajdonosai. Az ihletet a táj szépségéből meg az épületegyüttes adottságaiból merítették és az átalakulás messzemenően látványosra sikerült. Nem volt könnyű dolguk.

 

 

 

Mégis megkönnyítette a renoválást, hogy a tulajdonos, Thelma Archer fia, Stuart éppen akkor szerzett építész diplomát. Az anya szemei előtt egy nagyvonalú tér lebegett, sok hellyel, egyrészt a család, másrészt a vendégek örömére. Azonban első benyomása mégis az volt, hogy a ház hatalmas. (Ami nem csoda, hiszen 300 négyzetméterről, 3 hálóról és 3 fürdőszobáról van szó.)

A farmhoz pajta és melléképületek is tartoznak. Ez inspirálta Stuartot: ezeket a kiegészítő épületeket is a ház szerves részévé tette. Például a nappali az egykori istállóba került. Külsőre a hagyományos skót tanyák képét tükrözi az épületegyüttes, bent viszont teljesen új, modern környezet fogadja a belépőt.

A teljes újjáépítési folyamat egy évet vett igénybe. A ház sokoldalú, nagysága ellenére belső terei mégis könnyedek. Megjelenése viszont tiszteletet parancsoló, robusztus, ugyanakkor szinte eggyé olvad a táj köveivel, zöldjével. Lényeges volt az is, hogy helyi anyagokat építsenek be: a romos épület kövei mellett skót vörösfenyőt. Az egyes épületrészeket pedig lenyűgöző üveg elemek kapcsolják össze. E három anyag (kő, fenyő, üveg) lettek az épület meghatározó építészeti elemei.

 

 

 

 

A fő lakóépületet a nappalival az egykori istállóban rendezték be. Hatalmas sarokablakai szinte érintés-közelbe hozzák a  gyönyörű vidéket. Innen lépcső vezet a konyhába és étkezőbe. Acél szerkezet tette lehetővé, hogy ez a monumentális tér egyetlen helyiség legyen, oszlop és alátámasztás nélkül.

 

 

 

 

A tervezésben fontos szempont volt, hogy a hagyományos és teljesen modern megoldások, anyagok alkossanak izgalmas összképet. A fények, a kövek, a fa és sima fehér felületek ragyogó harmóniában élnek egymás mellett. Ehhez az egységhez csatlakozik még a hátsó részben egy háló és fürdő.

 

 

 

 

Igazán egyedi, mégis hagyományos és nagyon modern épületegyüttes született. Az ifjú építész számára remek lehetőségeket kínált az épület és biztos kézzel és tudással formálta olyanná, amilyennek megálmodták.

Forrás: www.houzz.com

Könyvajánló: Egy könyv a színekről, melyben térnövelő tippeket is találhatsz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr767408296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2015.04.29. 20:31:10

Csodaszép valóban, csak ne ott lenne. A kora esti fények ebben a környezetben, szellemidézők:)

Brukner 2015.04.29. 20:49:21

Én is pont ilyennek terveztem a családi fészket. Anyám azonban egy 50 m2-es lakótelepi lakást vett, ahová nem fért be a kandalló. De whiskey van legalább itt is.