Hogyan válaszd meg otthonod stílusát?
2018. június 12. írta: tervezzvelem

Hogyan válaszd meg otthonod stílusát?

A stílus maga az ember, szokták mondani. Lefordítva a lakberendezés nyelvére: otthonodban akkor érzed jól magad, ha az a te személyiségedet, elvárásaidat, és a te stílusodat tükrözi vissza. Sokszor mégis nehéz a választás, az összhang megtalálása, mert egyáltalán nem mindegy, mit mutatsz meg belőle, hiszen otthonod rólad árulkodik. Nézzük tehát, milyen kritériumokat kell figyelembe venned ahhoz, hogy otthonod valóban kellemes, jó hangulatú és persze stílusos legyen? 

Mindennek legyen helye!

Ezt akkor tudod megvalósítani, ha előre felméred, mennyi holmid van és ehhez tervezed meg a tárolást, a szekrények mennyiségét minden egyes helyiségben. Az új építésű lakásoknál gyakran találkozunk olyan elrendezéssel, ahol nem igazán lehet jól elhelyezni a bútorokat. Például azért mert túl sok az ablakfelület. Ebben az esetben még inkább fontos, hogy minden helyet kihasználj: polcokkal vagy olyan fali szekrényekkel, amelyek mennyezetig érnek. Tehát minden lehetséges falszakaszt praktikusan kell kialakítani. A lényeg, hogy a lehető legkevesebb holmi legyen elöl, mert ezek zsúfoltságot, rendetlenséget okoznak, ami aztán rosszkedvet, feszültséget okoz.

Manapság divatos a minimalizmus a nappaliban. Sokan úgy gondolják, hogy nem lesz szükségük szekrényekre, csak pár darabra, mert nagy és átlátható teret szeretnének. Aztán a mindennapok során kiderül, hogy nincs hova tenni sem ezt, sem azt. Éppen ezért ne csak azt vedd figyelembe, hogy neked tetsszen egy adott stílus, hanem azt is, hogy elférjenek a holmijaid.

dolgozoszoba.jpg

Megfelelő színek

Színek esetében a megfelelő azt jelenti, hogy visszatükrözik az általad megjeleníteni kívánt hangulatot: például a vidámságot, a barátságosságot, nyugalmat vagy éppen a mozgalmasságot, figyelemfelkeltést. A színekről és azok hatásáról itt olvashatsz bővebben.

Ezen a képen egy olyan nappalit láthatsz, ahol a figyelemfelkeltésre, izgalmasságra törekedtek, amelyet egy csipet nőies eleganciával és titokzatossággal fűszereztek. Nem halmozták sem a színeket, sem a mintákat, a kontrasztnak köszönhetően azonban tökéletesen elérték a célt.

Ha a szoba hosszúkás alakú, mint az előző képen és itt is, a hátsó falat színezheted sötétebb árnyalatúra, hogy közelebbinek tűnjön. Így javíthatsz a szoba arányain és egyúttal ki is emelheted ezt a részt, ahova képeket vagy más dekorációt helyezhetsz. Vagy felhívhatod vele a figyelmet az ablakra, ha szép a kilátás.

Itt már bátrabban nyúltak a színekhez, de arra ügyeltek, hogy kis felületre kerüljenek az élénk árnyalatok és alárendelődjenek a semleges háttérnek.

Stílusok házasítása

Nem kell egy adott lakberendezési stílushoz ragaszkodnod. Igazán izgalmas, ha különböző stílusjegyeket társítunk egymással. Ez azért sem utolsó szempont, mert egy lakás berendezésekor gyakran mást szeretne a nő és mást a férfi. Bizony nem egyszerű megtalálni az okos kompromisszumot. Ebben a nappaliban viszont egyaránt jelen vannak a férfias és nőies jegyek, mind színek, mind formák tekintetében és ragyogóan kiegészítik egymást.

Stílus és világítás

Ne felejts el kellő hangsúlyt fordítani a világításra sem, hiszen ez teszi fel az i-re a pontot, ez emeli ki vagy éppen csapja agyon a szoba hangulatát. Ha szeretnél többet tudni a világítás fortélyairól, olvasd el ezt a bejegyzést is.

Dekoráció

A fő irányelv az legyen, hogy ne ess túlzásokba. Nézegess lakberendezős oldalakat a Pinteresten vagy az Instagramon és gyűjts minél több ötletet, hogyan lehet ízlésesen elhelyezni a dekorációkat. Mit kell keresned ezeken a fotókon? Például azt, hogy érzed-e az összhangot? Ha igen, mi teremti ezt meg? Ebben ismét a színek lehetnek segítségedre. Ha van egy szép türkiz üveged, ennek a színét vidd tovább más tárgyakra is: díszpárnára, sötétítőre, kaspóra, ahogy itt is tették.

Remek dekorációs elemek lehetnek a tükrök is.

Amivel pedig a legtöbbet tudod a stílushoz adni, az nem más, mint a személyesség.

Képek forrása itt, itt és itt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6914032274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása