Hogyan rendezzük el a nappali bútorait?
2018. február 09. írta: tervezzvelem

Hogyan rendezzük el a nappali bútorait?

A nappali otthonos berendezése kulcsfontosságú, hiszen sok időt töltünk itt. És ha mi jól érezzük magunkat, valószínűleg a vendégeink is. Elsődleges szempont, hogy a nappali a kényelmünket szolgálja és barátságos legyen. Hogyan érhetjük ezt el?

Az egyik legfontosabb a jó színválasztás, ami már fél siker. Erről a témáról már többször olvashattatok a blogon: a bejegyzéseket itt találhatjátok. De ugyanilyen a jelentősége a megfelelő berendezésnek is, amely nagyban függ a bútorok funkciók szerinti csoportosításától. Ezúttal erről lesz szó.

1. A funkció több, mint formai elrendezés

A funkció meghatározásához tudnunk kell, milyen tevékenységeket folytatunk majd az adott helyiségben. Mennyi időt tartózkodunk itt? Milyen gyakran fogadunk vendégeket? Tévézni vagy inkább zenét hallgatni szeretünk? Legyen-e dolgozósarok? Mit szeretnénk itt tárolni? Egy kényelmes fotelben vagy a kanapé sarkába húzódva olvasgatunk inkább? A kérdések megválaszolása után ki kell számolnunk, hogy az egyes tevékenységeknek mekkora a tér igénye? Szerencsére a kicsitől az óriásig többféle méretű kanapé, fotel vagy éppen tévé állvány kapható, ezért a kisebb méretű nappalikat is jól használhatóan, kellemesen be lehet rendezni.

2. Közlekedési útvonalak

Az is befolyásoló tényező, hogy hány ajtó, ablak, erkélyajtó van a nappalin, illetve a funkciók szerint elkülönített bútorcsoportoknak is jól megközelíthetőnek kell lenni. A közlekedési útvonalak kiméréséhez azt kell tudni, hogy egy átlagos ember vállszélessége 60 cm, ezért ha egy bútor mellett szeretnénk elhaladni, legalább 90-120 cm távolságot kell szabadon biztosítani.

3. Az egyensúly kérdése

Nem feltétlenül szükséges a szimmetrikus elrendezés, azonban vizuálisan ellensúlyozni kell egy nagyobb méretű bútordarabot. Például egy méretesebb kanapé jól kiegyensúlyozható két fotellel. De ne csak vízszintesen, függőleges irányban is gondolkodjunk és ügyeljünk a bútorok magasságára is. Az alacsony ülőbútorok mellé kerüljön állólámpa vagy helyezzük magasabbra a tévét.

4. Zónák kialakítása

A bútorok ne álljanak önmagukban, mert az magányos érzést kelt. A fotel mellé kerüljön egy kis asztalka, ahová egy csésze teát vagy könyvet letehetünk vagy állítsunk mellé lámpát. A bútorok közti kapcsolatot legkönnyebben a szőnyegekkel teremthetjük meg.

5. Ne csak a falak mellé

Azaz ne tegyünk minden bútort a falak mellé. Még ha kisebb is a helyiség, sokkal barátságosabb a hatás, ha némiképp eltoljuk a kanapét a faltól és nem hagyjuk üresen a szoba közepét. Sokkal levegősebb, nagyvonalúbb lesz így az elrendezés.

6. Növeljük a térérzetet

Ezt többek között úgy érhetjük el, ha a magasabb bútorokat az ajtótól és az ablaktól távolabb helyezzük el. Különböző magasságú bútorokkal igazán izgalmas tereket alakíthatunk ki. Például a magasságot úgy is befolyásolhatjuk, ha az alacsonyabb bútorok mellet a falra nagyobb méretű képet vagy képek egy csoportját helyezzük el.

+1 tipp: Kísérletezzünk!

Sokszor a használat során derül ki, hogy mi is lenne a bútorok ideális elrendezése. Lehet, hogy elegendő máshova állítani a fotelt vagy komódot tenni egy üres falszakaszra. Mindenesetre ha valami nem tetszik vagy nem érezzük jól magunkat, ne nyugodjunk bele a meglévő állapotba.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a FB-on is, ahol hetente többször is találkozhatunk :)

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr613648898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása