Mit tehetsz a nappalidért?
2018. január 25. írta: tervezzvelem

Mit tehetsz a nappalidért?

A nappaliban rengeteg időt töltünk, ezért fontos, hogy kellemesen érezzük itt magunkat, legyen szó baráti összejövetelről vagy munka után hazaérve. Mindehhez arra van szükség, hogy egyaránt legyen tere a közösségi és az egyéni életnek. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem számotokra, hogy mitől is függ ez, és mit tehettek a barátságosabb környezetért. Ehhez példaként egy nemrég tervezett nappali képeit hoztam.

mit_tehetsz_a_nappalidert.JPG

1. Színek

Talán mindegyik szempont közül ez a legmeghatározóbb. És itt nemcsak a falak színéről, hanem a színek összhangjáról is szó van. Mivel a nappali közösségi tér is, ezért kerüld a harsányságot és maradj meg a megnyugtató eleganciánál.

Hogyan érheted ezt el?

A háttérhez válassz semleges, meleg földszíneket, amelyet tetszés szerint egy-egy ponton élénkebb sárgával, zölddel, kékkel vagy akár pirossal törhetsz meg. Ügyelj arra, hogy az élénk szín kis felületen, például kisebb bútoron vagy textílián jelenjen meg. Szintén megnyugtató, meleg hatásúak a fa és a természetes anyagú (vászon, len, szizál stb.) felületek is.

dia1_9.JPG

2. Fókuszpont

Hogy ne legyen unalmas a megjelenés, szükséges egy pont kijelölése, ami magára vonzza a tekintetet.

Mi legyen ez?

- Fókuszpont lehet a már említett színes kiegészítő, például egy szék, egy festett komód vagy díszpárna.

- Lehet ez egy nagyobb bútordarab, például a kanapé.

- Akár a tévé is betöltheti ezt a szerepet, nagy méretéből adódóan. Ha a tévé a központi elem, ne hagyd magában, hanem emeld ki szekrényekkel, szép tapétával, falburkolattal.

- Egy adott pont megvilágítása, egy érdekes, szép lámpa is vonzza a tekintetet.

- Ha van rá lehetőség, illessz be falfülkét. Sokszor eleve adottak különböző kiugrások a falfelületen, de gipszkartonból utólag is kialakítható, főleg, ha mögötte szerelvényeket rejtesz el. Ilyenkor érdemes kihasználni a lehetőséget.

dia2_10.JPG

dia3_8.JPG

dia4_7.JPG

3. A funkciók elkülönítése

Ha kisebb tér áll rendelkezésre, akkor is meg kell tervezni a különböző funkciók helyét és el kell különíteni egymástól, mert így lesz élhető.

Hogyan?

Kis térben nyomasztó lenne egy mennyezettől padlóig érő térelválasztó elem, még ha levegős is. Itt érdemesebb az alacsonyabb bútorokat úgy elhelyezni, hogy térelválasztóként működjenek. Például befordíthatod a kanapét a térbe vagy mint ennél a nappalinál, az íróasztalt egészítheted ki egy alacsony polccal. Így elkülönül egymástól a dolgozó és pihenő sarok.

dia5_6.JPG

dia6_5.JPG

dia7_5.JPG

dia8_5.JPG

4. Átlátható terek

Sok nappali berendezését nehezítik meg a közlekedő útvonalak. Például ennek a szobának nagy előnye a hatalmas ablakfelület. Ugyanakkor be is szűkíti a lehetőségeket, mert éppen a szoba közepét szeli át és választja ketté a közlekedő útvonal az erkély felé.

Hogyan lehet a nappali két részét mégis egy egységként kezelni?

A bútorokat próbáld kissé átlósan, egymás felé fordítva elhelyezni, ami összeköttetést teremt. Törekedj arra is, hogy a tér levegős maradjon. Például egy nagy méretű, telerakott könyves szekrény nyomasztó lehet, de ha több polcon osztod szét a könyveket, máris könnyedebb a hatás. Ebből a szempontból is jó megoldást jelenthet a falfülke, mivel a könyvek így egy síkban maradnak a fallal.

dia9_4.JPG

5. Hangulatteremtés

A legjobb hangulatteremtők a már említett textilek, a mértékkel alkalmazott dekorációk, személyes tárgyak. De ezen kívül is számos lehetőséggel élhetsz. Nagyon barátságos például, ha kialakítasz egy kis kuckót vagy olvasósarkot. Tehetsz ide növényeket is, amelyek gondoskodnak az üdeségről, frissességről. Hangulatteremtő eszköz lehet az is, ha hagyod beáradni a napfényt és a szép kilátást (persze, ha van :).

dia10_4.JPG

Ha úgy érzed, van még mit javítani a nappalidon, és egyedül nem boldogulsz, keress, bizalommal.

Tervek: saját

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr913597221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása