Mit és hogyan helyezz el a polcokon?
2017. szeptember 08. írta: tervezzvelem

Mit és hogyan helyezz el a polcokon?

A polcok fontos kiegészítői otthonunknak. Nagy előnyük a könnyedség, az átláthatóság. Egyrészt tárolás szempontjából is sokat nyerhetünk velük, másrészt dekorációs elemként is használhatjuk őket. Például egy nagyobb falfelületen vagy a kanapé fölötti üres részt tölthetjük ki velük és tehetjük izgalmasabbá. Lássuk hogyan!

A háttér

Nagyon látványos megoldás, ha kihasználjuk a kontraszt adta lehetőségeket: vagyis sötét fal elé helyezz világos színű polcokat, világos háttéren viszont a sötét elemek érvényesülnek jól. Háttér lehet tükör is, ami tágítja a teret.

Ügyelj azonban arra, hogy a háttér ne vonja el túlságosan a figyelmet. Ha inkább ezt szeretnéd hangsúlyozni, kevesebb tárgy kerüljön a polcra. Itt például jól érvényesül a hátfal geometriája és a dekoráció is, köszönhetően az üvegnek és a feltűnő narancs színű daraboknak. Színválasztás és harmónia szempontjából az is fontos, hogy a szoba színei ismétlődnek a dísztárgyakon. Célszerű ezért két-három színt kiválasztani a helyiségből és ezeket megjeleníteni a polcokon is.

Mi kerüljön a polcra?

Nagyon fontos, hogy ne zsúfold agyon csecse-becsékkel, de a nagy könyv halmazt is érdemes egy-egy képpel, vázával lágyítani, szellősebbé tenni. Aztán kerülhet a polcra láda, doboz, ami segít rendben tartani a dolgaidat.

Különösen könyvek esetében fontos a szellős elrendezés, mert a nagy felület nyomasztóan hatna. Éppen ezért ügyelj a megfelelő méretezésre, hogy meglegyen a kellő magasság mind a könyvek, mind a dísztárgyak esetében.

Nagyon megnyugtatóan hat a szimmetrikus elrendezés, ahogy itt is.

Gondolkodj nagyban!

Főleg képek, dísztárgyak esetében igaz, hogy a kevesebb, de nagyobb darabok látványosabbak, mint a sok apró. A kicsi tárgyaknak nem itt van a helye, azokat inkább tedd a fent említett dobozokba, kosarakba, hogy az összkép rendezett legyen. Több kisebb elemet (például gyűjteményt) úgy helyezhetsz el, ha csoportosítod őket.

 Végezetül még egy tanács: polcból sosem elég, kísérletezz bátran!

Képek forrása itt és itt

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5112811380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ügyelő 2017.09.11. 09:36:48

Vitatkoznék: nagy felületen sok könyv igenis otthonossá tesz egy lakást, a csak lazán (pláne egymásra fektetett) elhelyezett, azonos színű , méretű könyvek egy bútorbolt kirakatára hajaznak. ("Kérek 2 méternyi piros könyvet")

dobolán.kati 2017.09.17. 15:19:58

Ezeken a képeken alig vannak olyan polcok, amelyeknek van funkciójuk. Ezek csak nipptartók, díszek - nincs ezzel baj amúgy, de én azért, hogy képkereteket tegyek rá, 1 db polcot se tennék fel:)
süti beállítások módosítása