Előnytelen előszobák
2017. július 14. írta: tervezzvelem

Előnytelen előszobák

A lakás helyiségei közül a legkevesebb figyelmet az előszobára fordítjuk, ez már sokszor a kialakításán is meglátszik. Számos előnytelen tulajdonsága közül a legjellemzőbbek: hosszú, keskeny, sötét, nagy a belmagasság. Nézzük, mi lehet a megoldás, hogyan alakíthatjuk használhatóvá ezt az egyáltalán nem mellékes helyiséget. Olyanná, ahova jó lesz belépni, mert nemcsak a szemnek kellemes, hanem a lehetőségekhez mérten mindennek megtaláltuk a helyét.

Szűk előszoba

Ha az előszoba "szélessége" megegyezik a bejárati ajtóéval, vagyis 100-110 cm mindössze, akkor sajnos sem előszobafalat, sem beépített szekrényt nem tehetünk ide. Viszont keskenyebb cipős szekrény és néhány fali fogas a kabátoknak még elfér.

Ha még van egy kis helyünk, szerelhetünk a falra felhajtható ülőkéket is. Így kényelmesebb lesz a cipőhúzás.

Sokkal több lehetőséget teremt, ha a szélesség eléri a 130 cm-t. Ekkor már nyugodtan tervezhetünk 40 cm mélységű beépített szekrényt. Például így:

Optikailag is változtathatunk a helyiség arányain. Például a keresztirányú csíkozás (mondjuk szőnyeg formájában vagy a padló mintázatában) tágítja a teret. Alkalmazzunk világos színeket, viszont a mennyezetet fessük néhány árnyalattal sötétebbre, ennek is tágító hatása van. Szintén térnövelő, ha levesszük az ajtókat azokról a helyiségekről, ahol nem feltétlenül szükségesek.

Hosszú előszoba

A hosszúság gyakran együtt jár a keskenységgel is. Ha van rá lehetőségünk, a helyiség végébe, keresztben helyezzük el a szekrényt, előszobafalat. Amennyiben ez nem megy, fessük sötétebbre ezt a falat, ezzel szinte "előreugrik" és az előszoba rövidebbnek látszik. Jó választás ide egy kép vagy fotófal is.

Sötét előszoba

Legtöbbször nem éri természetes fény az előszobát. Némileg javít ezen a helyzeten a bejárati ajtó fölötti világítóablak. De mindenképpen maradjunk a világos színeknél és gondoskodjunk megfelelő mennyezeti és fali világításról. A központi világításon túl helyezzünk fényforrást az előszobafal fölé vagy akár a szekrények belsejébe.

Nagy belmagasság

Ez a legkevésbé hátrányos tulajdonság, ebből a legkönnyebb előnyt kovácsolni. Hiszen az ajtók fölötti területek kiválóan használhatók tárolásra, polcok, fali szekrények kialakítására. Csökkenti a magasságérzetet a mennyezet alatt 30-40 cm-rel körbefuttatott díszléc is.



Tetszett a bejegyzés? Érdekes témákkal várlak a FB-on is!


Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5112661351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parajpuding 2017.07.14. 18:58:52

Sajna nálunk halmozottan problémás az előszoba: hosszú, keskeny, sötét és magas :(
süti beállítások módosítása