Rossz helykihasználással minden konyha "kicsivé" tehető. Ahol viszont az alapterület is kevés, fokozottan figyelni kell a részletekre. Nézzük, mik a legáltalánosabb hibalehetőségek és mi a megoldás, hogy a kicsi is élhető és jól használható legyen. Hiszen a kis konyhának is megvannak az előnyei: nem kell sokat menni, hogy elérjük a dolgokat, nem vásárolunk felesleges edényeket, mert nem tudjuk hova tenni vagy éppen praktikusabban kezdünk gondolkodni, hogy mindennek megtaláljuk a helyét.
Lássuk tehát mire figyeljünk!
1. hiba: Polcok mindenütt
Manapság nagy divat a nyitott polc a konyhában. Ott meg is van a létjogosultsága, ahol arra szolgál, hogy megtörje a nagy felületű szekrények sorozatát. Azonban ha csak egy rövidke falszakasz áll rendelkezésünkre, inkább válasszuk a zárt szekrényeket, akár a mennyezetig.
Ebben a konyhában alig használták ki a fali tárolás lehetőségét.
Ha már mindenképpen polcot szeretnénk, kerüljön a szekrények fölé vagy alá egy kisebb mélységű változat vagy sínes megoldás.
Mennyivel több helyet biztosítanak a zárt szekrények! Lehetőleg alkalmazzunk világos színeket, amik szinte beolvadnak a környezetbe. Így nem lesznek szem előtt a dolgok és elkerüljük a zsúfoltságot, a nyomasztó érzést.
2. hiba: főzőlap vagy mosogató közvetlenül a fal mellett
Bármennyire szűk a hely, legalább 10 cm-t hagyjunk a fal mellett, hogy rendesen elférjünk és az edényt is oda tudjuk tenni.
Itt például sokkal kényelmesebben lehetne a főzőlapot használni, ha a mosogatógép került volna a hűtő mellé.
Így sokkal használhatóbb, és a kihúzható asztal a pultfelületet is növeli:
3. hiba: kevés fényforrás
Sokan úgy gondolják, hogy ha például nincs természetes megvilágítása a konyhának, elegendő egy erős központi lámpa, sokkal többet úgysem lehet tenni. Pedig munkához, főzéshez, mosogatáshoz lényegesen fontosabb a megfelelő fényerejű helyi világítás.
4. hiba: konyhai gépek a pulton
Nem elég, hogy kevés a pultfelület, még a konyhai gépeket is itt szeretnénk elhelyezni? Érdemes a mikrót kávéfőzőt, vízforralót inkább a "magasba" helyezni és csak használatkor leemelni, például egy kihúzható asztallapra.
A gépek mellett az üvegek, kések is sok helyet foglalnak. Ha nem lenne a kihúzható asztal, szinte használhatatlan lenne.
És ez történik, ha a mikrót polcra tesszük:
Lehetőség szerint csoportosítsuk egy helyre a leggyakrabban használatos eszközöket, a többit igyekezzünk fali szekrényekbe rejteni.
+1 tipp: többfunkciós konyhai gépek
Léteznek már olyan sütők, amik mikrohullámú funkciót is ellátnak, így egy gép megspórolható. Vagy lefedve a mosogató is pultként funkcionálhat. Ilyen megoldást az IKEA is kínál.
Képek forrása: kattints a fotókra!