Élet 28 négyzetméteren
2017. június 09. írta: tervezzvelem

Élet 28 négyzetméteren

Egy ilyen kicsi alapterületű lakásról senkinek sem a sötét színek jutnak eszébe. Pedig működhet, ha jól választjuk meg az arányokat. Vagyis ha teret engedünk a világos színeknek is.  Ebben a kislakásban a törtfehér-fekete kontrasztját emelték ki, ami azért szerencsés választás, mert rengeteg játékosságra ad lehetőséget. Jól hangsúlyozható vele a közelség-távolság érzet, ami nem elhanyagolható.

A tévé elhelyezése nem a legszerencsésebb, mert a kanapéról maximum egy ember nézheti kényelmesen (leginkább fekve), és a tévé alatti csodaszép padra sem lehet odaülni.

A konyha kialakítása viszont nagyon praktikus, rengeteg a tárolóhely. A munkapult nem a legnagyobb, de az étkezőasztal bevonható erre a célra.

Nagyon szép ez a régi ablakmélyedés, a fekete kimondottan jól áll neki és a lerakófelület is növelhető vele.

A hálóban a gardróbot csak függöny rejti. Két ember számára ideális.

A fürdő is jól használható a nagyméretű mosdóval és a zuhannyal. A vastag falak adták a lehetőséget falfülke kialakítására.

Íme az alaprajz. Ilyen kicsi alapterület esetén mindig kompromisszumokat kell kötni és fontossági sorrendet felállítani. Már önmagában is előny, hogy külön hálót és normális méretű konyhát lehetett kialakítani. Ez a lakás jó példa arra, hogyan lehet az egyes funkciókat megfelelően elkülöníteni, ha a belmagasság nem ad lehetőséget galéria kialakítására.

Képek forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5612581329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GiaMarie 2017.06.10. 15:26:43

Ismét egy lakás, ami elsőre jajjdejó, végig gondolva meg nevetséges. Nincs mosógép, nincs mosogatógép (cserébe egy medencés mosogató, amiben egy bögrét meg két evőeszközt sem lehet normálisan elmosogatni) Nincs előszoba, nincs tárolóhely. Van egy akkora gardrób a hálóban, ahova csak a nyári cuccaim sem férnének el. Két embernek ideális? 120 centis ággyal? Jó, ha egyik sem több 60 kilonál, és szeretnek lapjával feküdni... Az egész lakást káoszba fullasztaná négy télikabát, négy pár téli cipő és pár pulcsi elpakolása. Egy rántotta megsütése után meg sem lehet mozdulni :( Ez katalógus lakás, ahol nem lehet élni :(

klenium 2017.06.10. 19:26:07

@GiaMarie: Akár hiszed, akár nem, van, akinek elég 1 kabát, 1 cipő, vagy 10 perce kézzel mosogatni evés után, lehet a házban közös mosóhelyiség van (ha jól tudom pl. Svédországban divat ez a módszer), felesleges kacatokat nem tartanak a lakóházban, és szereznek egymáshoz bújva aludni. Nyilván nem való mindenkinek ez a ház, de csak mert neked százszor nagyobb hely kel, még nem lesz használhatatlan ez a ház.

ComLo 2017.06.11. 09:19:44

@GiaMarie: Alapvetően amit mondani akarsz az az esetek 99%-ban nagyon is igaz, a katalóguslakások borzalmasan élhetetlenek, sőt néha "profi belsőépítészek" létező lakásokat is képesek, jól kinéző, lakhatatlan odukká változtatni.
Viszont jobban megnézve ezeket a képeket, ez erre a lakásra pont nem igaz. Van egy kis "előszoba" feltehetően tárolóvan a kabátoknak/cipőknek. Iszonyat sok tárolóhely van a nappaliban. A háloszoba méreteiről nem tudunk semmit, simán lehet hogy rendes méretű az ágy, és elfogadható a szekrény. A konyhában minimum a mosogatógép, a bal szélen, simán elfér. Mint mások is mondták, mosni, skandináv országokban közös helységben szoktak. Nem igazán tudnék ennél jobb helykihasználást elképzelni.

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2017.06.11. 11:24:34

@GiaMarie: mosogatógép pont van, a mosogató és a főzőlap közötti helyen, az alaprajzon DM-mel jelölve.

klenium 2017.06.11. 11:45:27

@klenium: OMG, mennyi helyesírási hiba volt ebben. :D

fűzfavirág 2017.06.11. 13:51:45

Ablaktalan háló? Én visítva másznék a falta egy nap után.
És régi, megszokott kötözködési témám: egyetlen könyv nincs a lakásban... így könnyű tágas, szellős tereket kreálni, csak szerintem minek. Mondjuk lemez sincs, meg DVD. Kiadásra ideális, élni alkalmatlan.

zizi77 2017.06.11. 14:20:34

Inkább másfél emberes. Fiatal, akinek néha ott alszik a párja, és utálnak főzni. Egy nagyobb fazék már nem fér be a mosogatóba valóban. A képek szépek, de meghülyülnék, ha hosszútávon kéne itt élnem.

stukov1 2017.07.18. 00:47:18

Ilyenben lakni, ez a nyomor...Kár, hogy van akinek csak ez jut.
süti beállítások módosítása