Mitől lesz jól működő a konyhád?
2017. március 31. írta: tervezzvelem

Mitől lesz jól működő a konyhád?

Ebben a hónapban többet foglalkoztunk a konyhával, hiszen ez az a helyiség amelynek a megtervezése a legtöbb odafigyelést igényli. Ezért nem árt, ha újabb és újabb szemszögből vizsgáljuk meg a kérdést. Ha minden jól működik, szinte észre sem vesszük, mert magától értetődik, természetesek a mozdulataink. Viszont ha valahol hiba csúszik a számításba, mindennapos kellemetlenséget okoz és rosszul érezzük magunkat otthon.

Természetesen mindenki azt szeretné, hogy a konyhája jól használható legyen, még ha kisebb is az alapterülete. A kérdés eléggé összetett és minden konyha egyedi, de azért most megpróbálom pontokba szedve rendszerezni a legfontosabb ismereteket, a szükséges "hozzávalókat".

1. A jó elrendezés

Ez az első és legfontosabb szabály, ami azt jelenti, hogy legyen meg a munkafolyamatok helyes sorrendje, azaz: tárolás (hűtőszekrény) - mosogatás - főzés. A három terület különüljön is el egymástól, egy-egy pultszakasz közbeiktatásával. Ennek az a praktikus magyarázata, hogy amikor előpakolunk a hűtőből, jó, ha van egy munkafelületünk (még ha csak 30 cm is), ahova kitehetjük az élelmiszereket, majd innen kerülnek a mosogatóba. A mosogató után kellene a legnagyobb felületnek lennie, 60-90, de akár 120 cm is, hiszen itt készülünk elő a főzéshez. Majd pedig a tűzhely után szintén jó ha van legalább egy minimális felületünk. Ez a konyha klasszikus elrendezése. Erről a témáról bővebben itt olvashattok.

2. Megfelelő mennyiségű tárolóhely

Akinek nagyobb a konyhája, ez nem okoz akkora problémát, de mihez kezdjen, akinek csak pár négyzetméteres főzőfülkéje van? Kis alapterület esetén szinte kötelező a falak maximális kihasználása, vagyis az akár mennyezetig érő felső szekrények. Bevethető még egy trükk is: az első sor felső szekrény után, amelyek 30 cm mélységűek, a következők legyenek mélyebbek, ezáltal több rakodóhelyet biztosítanak. Például így:

3. Praktikus ötletek

Itt elsősorban a szekrények belső kialakítására kell figyelni, arra például, hogy ne maradjanak holt terek, a fiókok belsejébe tegyünk különböző osztókat, amik az átláthatóságot segítik, 10 cm-t sem hagyjunk kihasználatlanul stb. Leginkább képek segítségével tudom ezeket bemutatni:

4. Stílus

Ha már a fenti pontokat betartottuk és kihasználtuk konyhánk adottságait, a külső megjelenésre is fordítsunk figyelmet. Mindenki abban a környezetben érzi magát jól, ami számára igazán tetszetős, ha jelen vannak, ha csak kisebb felületeken is, a kedvenc színei, dekorációi, vagyis ha a saját stílusát látja maga körül. Nézegessünk minél több konyhás képet, gyűjtsük össze például egy Pinterest mappába, azokat amelyek legjobban tetszenek. Így biztosan megtaláljuk a hozzánk legjobban illőt. Nézzétek meg az én Pinterest mappámat is, fedezzetek fel újabb ötleteket!

Képek forrása: kattints a fotókra!

 Ha tetszett a cikk, látogass el FACEBOOK oldalunkra is, és csatlakozz hozzánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3112389821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása