Boldog otthon
2017. március 27. írta: tervezzvelem

Boldog otthon

Az álomotthon képe mindannyiunk fejében több-kevesebb részletességgel ott lebeg. Tudjuk, hogy elegáns nappalit, jól használható konyhát, pazar fürdőt és vidám gyerekszobát szeretnénk. Ha azonban a szívünk mélyére nézünk, a sok (néha egymásnak ellentmondó) jelző mind egy irányba mutat: legnagyobb vágyunk, hogy otthonunk boldog legyen. Azaz egyrészt boldogságot sugározzon, másrészt folyamatosan feltöltsön minket.

Hogyan érhetjük ezt el? Elsősorban odafigyeléssel és tudatossággal: a színek, illatok, berendezési tárgyak, ha jól választjuk meg őket, már önmagukban is boldogsággal töltenek el.

Színek

Sokszor beszéltünk már róla, hogy színekkel nagyon hatásosan tudjuk alakítani lelkiállapotunkat. Azonban mégsem jut mindig eszünkbe, amikor például kifestjük a lakást. Pedig elég lenne arra gondolnunk, milyen kellemes perceket éltünk át a tavaszi napsütésben, mennyit gyönyörködtünk a rügyező fákban. Ha otthonunkba is bevisszük ezeket az üde, pasztell színeket, amikor rájuk pillantunk, melegséggel töltenek el és felidézik a boldog élményeket. Bútorokon, falon, kiegészítőkön egyaránt alkalmazhatjuk a halvány sárgákat, zöldeket. A fa felületek is hasonló melengető érzéseket ébresztenek bennünk.

Illatok

A jó illat a tisztaságot, frissességet juttatja eszünkbe. Szellőztessünk reggelente, tegyünk friss virágot a vázába vagy helyezzünk néhány cserepet az ablakba. A virágzó növények kifejezetten pozitívan hatnak ránk. Ugyanígy a különböző illatgyertyák, a fahéj, a vanília, télen a mézeskalács, nyáron a citrus illata megnyugtató, kellemes hangulatba ringat minket.

Háziállatok

Nem mindenki tudja megoldani, hogy házi kedvencet tartson, mert felelősséggel, gondoskodással, sokszor lemondással is együtt jár, de az a hála, szeretet, kedvesség, játékosság, amivel egy bundás barát ajándékoz meg minket nap, mint nap, semmi mással össze nem hasonlítható. Aki nem vállalja kutya vagy macska tartását, válasszon inkább kis rágcsálót, madarat vagy halat. Mert például a halak kevesebb személyes törődést igényelnek, viszont ők is nagyon megnyugtatóak tudnak lenni. Egy szépen berendezett akváriumban néhány színpompás hal igazán megkapó látványt nyújt, sokáig gyönyörködhetünk benne egy fárasztó, stresszes nap után. Ha igazi profi megoldást keresel az akváriumodhoz, semmiképpen se feledkezz el a szivattyúról, mert csak így tudod egészségesen, oxigéndúsan tartani a vizet. Érdekel, mitől maradhat tiszta és csodaszép az akváriumod? A csillogó akvárium titkáért kattints ide!


Tárgyak

Itt elsősorban azokra a személyes tárgyakra gondolok, amelyek kedves emlékeket hordoznak. Egy kavics a kirándulásról, összegyűjtött kagylók, családi fotók, a nagymama karosszéke, egy régi lámpa és még sorolhatnám. Mindezek erősítik bennünk a valahova tartozás érzését. Ha van kedvünk és elszántságunk (mert nemcsak idő kérdése!), le is írhatjuk, füzetbe vagy naplóba, a fontosabb momentumokat, terveinket, vágyainkat, hogy később majd ezekből szemezgetve éljük át újra a szép pillanatokat.

Végezetül még egy gondolat: ha túl sok tárggyal vesszük körül magunkat, lakásunkban előbb-utóbb eluralkodik a káosz. Ez pedig biztosan frusztrációhoz vezet. A folyamatos feszültség helyett inkább szabaduljunk meg a felesleges holmiktól. Biztosan találunk valakit, akinek nagyobb szüksége van rá, és ezzel még örömet is szerzünk, ami pedig szintén visszahat ránk és elégedettséggel tölt el.


Ha tetszett a cikk, látogass el FACEBOOK oldalunkra is, és csatlakozz hozzánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5412316671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása