Dekorálj tudatosan!
2017. február 17. írta: tervezzvelem

Dekorálj tudatosan!

Ebben a bejegyzésben arról olvashattok, hogyan tervezhetitek meg tudatosan a dekorációs elemek, lámpák helyét. Hiszen a bútorok átgondolt elrendezése mellett legalább olyan fontos a dekoráció megtervezése is. Miért? Amikor belépünk egy lakásba, akkor érezzük otthonosnak, ha minden a helyén van, ha az egész egységes, harmonikus. Hiába a szép bútorok, a praktikus elrendezés, ha az összképet tönkreteszi egy rosszul elhelyezett kép, egy nem odaillő lámpa. 

És ami még nagyon fontos: a jó ízlésen túl legalább olyan sokat nyom a latban a tudatos előre tervezés is!

Most pedig vegyük sorba, hogy mi az, amire előre kell gondolnunk!

Képek elhelyezése, elrendezése

A képek elhelyezése akkor ideális, ha szemmagasságba kerülnek. Több kisebb képből mutatós kompozíciókat állíthatunk össze, mert csoportban sokkal tetszetősebbek. Arra figyeljünk, hogy a különböző képek között legyen valami összekötő kapocs: például azonos stílusú képkeret vagy mondjuk csak fekete fehér fotók vagy azonos háttér a képekhez stb. De például az is nagyon jópofa lehet, ha a csupa fekete-fehér fotó között egy színes is van.

Érdemes a kiválasztott képeket előre elrendezni a földön, hogy lássuk, hogyan is néznek majd ki. Ezután csomagolópapírból vágjuk ki a formájukat és ragasszuk fel a falra. Itt még szabadon variálhatunk. Ha elégedettek vagyunk, következhet a felhelyezés.


Itt pár elrendezési módot láthattok, amelyek garantáltan mutatósak.


A kanapé mögötti falat így is megtervezhetjük:

Lámpák a térben

Miután a bútorok helyét megterveztük az alaprajzon és véglegesítettük, utána tudjuk bemérni a lámpák, függesztékek, falikarok helyét. Például ha tudjuk, hogy a kanapé mögötti falra képeket szánunk és ezt szeretnénk megvilágítani, a kanapé középvonalában, a tervezett kompozíció fölött kb. 20 cm-rel helyezzük el a falilámpát.

Az étkezőasztal fölötti lámpa akkor világítja be megfelelően az asztalt, ha úgy állítjuk be, hogy kb. 170-180 cm-ig lógjon. Téglalap alakú asztaloknál, ha 140 cm-nél szélesebbek legalább két pontról induljon ki a függeszték. Reggeliző pultoknál is ez az ideális belógatási mélység.

Ágyban olvasáshoz nemcsak éjjeliszekrényen elhelyezett lámpát vagy falikart használhatunk, hanem függesztettet is, amely egyben hangulati és dekorációs elem.

Falburkolat, tapéta

Nagyon látványos megoldás, ha egy hosszabb falszakaszt megtörünk valamilyen burkolattal, tapétával. Sokkal élettelibb, mozgalmasabb lesz a terünk. Szerepét akkor tudja igazán betölteni, ha felhívja magára a figyelmet, kellően izgalmas, de ugyanakkor a háttérben is marad és kiemeli a bútorok szépségét vagy éppen egyszerűségét.

Ebben a fehér térben nagyon kívánkozott valami az egyik falra. A tapéta egyben a függöny szerepét is betölti.

 Konyhába, előszobába remek választás a krétafestékes fal.

És természetesen a gyerekszobába is.

Millió példát hozhatnánk még, de a lényeg az, hogy mielőtt dekoráláshoz kezdünk, előbb gondoljuk át mit is szeretnénk, hova tennénk azt és milyen hatást szeretnénk elérni vele.

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7412265166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása