Kis tér sok funkcióval
2016. február 27. írta: tervezzvelem

Kis tér sok funkcióval

Valamivel több, mint 25 négyzetméter és néhány kedvezőtlen adottság: egyetlen falszakasz, ahol a nappali elhelyezhető (ezen még egy radiátor vesz el a hosszúságból), a konyhánál pinceajtó korlátozza a lehetőségeket és az ablak mellett mindössze 150 cm áll rendelkezésre, ráadásul a tér egybenyitott az előszobával (bár ezt tekinthetjük előnynek is). További kötöttséget jelentett a kályha is: egyrészt nagyon hangulatos a padkával, másrészt korlátozást is jelent a bútorok elhelyezése szempontjából.

 

kis_ter.JPG

 

Így nézett ki az eredeti alaprajz. Pirossal bekarikáztam a tervezendő területet. Zöld vonal jelzi azt a falat, amit már a korábbi tulajdonos kibontott.

eredeti_alaprajz.jpg

 

Az újonnan beköltöző öt tagú család kérése az volt, hogy legyen barátságos, otthonos a nappalijuk-étkezőjük, ahol mindenki elfér. Olyan kanapéra van szükségük, ami időnként vendégággyá alakítható. Ezen kívül a férj számára egy dolgozósarok is kell, tárolóhelyekkel a könyvek, iratok számára. A konyha mindennapos főzésre is legyen alkalmas.

Az alaprajzot így rendeztem be:

alaprajz_1.jpg

Mivel a nappali részre csak egyetlen kanapé fér el, ezért az étkezőt alakítottam úgy, hogy kicsit kényelmesebb legyen, nemcsak kárpitozott székeket terveztem ide, hanem egy padot is, ami vendégség idején jó szolgálatot tesz, ha hosszabb ideig ülnek az asztal mellett. Az étkezőasztal megnagyobbítható, így egyszerre 8-10 fő tud kényelmesen étkezni.

Tárolásra csak a falak maradtak, de az előszobában van két nagy beépített szekrény, ami sok mindent elnyel. A fali polcokat úgy alakítottam ki, hogy nyitott és zárt részek is legyenek. A TV számára már csak egy rúdon maradt hely. A rúd a mennyezet és a padló közé van kifeszítve. Másik megoldás a fali konzol lehet.

Arra törekedtem, hogy a tér ne legyen agyonzsúfolva, inkább maradjon szellős és a funkciók jól különüljenek el egymástól, ugyanakkor egészítsék is ki egymást.

felulnezet_1.jpg

 

felulnezet2.jpg

 

A konyhát egy pultra helyezett polc választja el az étkezőtől, kb.120-130 cm magasságban. Ez akár zárt résszé is alakítható (pl. redőnnyel) ahova a háztartási gépeket lehet elhelyezni.

bejaratbol.jpg

 

A tűzhely közvetlenül az ablak mellé került, így a páraelszívó kivezetése közvetlenül a szabadba nyílik. 

konyha.jpg

 

konyha2_2.jpg

 

dolgozosarok.jpg

 

nappali.jpg

Tervek: tervezzvelem@2015

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr248051802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása