Hogyan maximalizáld a teret?
2015. július 28. írta: tervezzvelem

Hogyan maximalizáld a teret?

Azért, mert kis lakásban élsz, még nem kell kicsiben gondolkodnod :) Rengeteg lehetőséget nyújt egy kisebb tér is, ha képes vagy kompromisszumok kötésére. A legfontosabb, hogy állíts fel fontossági sorrendet, mi az amiről semmiképpen sem mondanál le (2-3 dolog), mi az, ami szükséges (a Te kényelmedet szolgálja) és mi az, ami - lehet, hogy csak átmenetileg - még várhat.

Ezen az oldalon rengeteg mini lakás tervet / látványrajzot találtok, érdemes áttanulmányozni őket, mert a legkisebben is rábukkanhatsz olyan ötletre, amit hasznosíthatsz. Íme néhány:

Amikor beköltözöl egy 30-40 négyzetméteres lakásba, el kell például döntened, hogy milyen fürdőt szeretnél. Mekkora tér áll rendelkezésedre? 4 vagy esetleg 6 négyzetméter? Ekkora lakásoknál helyet lehet spórolni azzal is, ha a fürdő és a WC egy helyiségbe kerül. Aztán dönteni kell arról is, hogy kád vagy zuhany? Mert mi van akkor, ha időnként mégiscsak élveznéd a fürdőzés pihentető perceit (óráit) ? Mondj le róla, mert nincs elég hely? Azt javasolnám, hogy nézz körül a kád piacon és biztosan találsz olyan megoldást, ami kivitelezhető. Léteznek olyan viszonylag kis helyet foglaló kádak, amelyek fölé elhelyezhető a mosdó is, máris spóroltál. Ilyen például a Ravak Avocado (150/160x75) vagy BeHappy (170/160/150x75) aszimmetrikus sarokkádja:

Avocado kád + mosdó

BeHappy kád + mosdó

Az előszobát minimálisra hagynám. Elég lenne egy kb. 1 méteres falszakasz, ahol elfér egy cipősszekrény (falra szerelt), alá teheted a mindennap használatosakat vagy a vendégekét. A szekrény fölé néhány fogast és ennyi. Ha van még hely, tennék ülőkét is. A tükör kerülhet valamelyik ajtóra vagy nagyobb szekrényre, ami már pl. a konyhában vagy a nappaliban van. Sőt, akár tükröstül, ülőkéstül egybe is építhető az egész:

A kabátok, ruhák, háztartási eszközök tárolását egy mennyezetig érő, jól megtervezett gardróbban oldanám meg. Ez lehetne a nappaliban, a háló egyik sarkában (ha van ilyen) vagy a szerencséseknél a galéria alatt. Ha a belmagasság lehetővé teszi, mindenképpen alakítanék ki galériát, mert rengeteget számít 4-5 négyzetméter is, ahol már elfér a dupla ágy is éjjeliszekrényestül. Felnőtteknél a háló alá kerülhet a nappali, gyerekeknél a tanulóasztal. A galéria azért is előnyös, mert a lépcsők és a tartószerkezet is sok-sok tároló kialakítására kínál lehetőséget.

Mekkora legyen a konyha? Akkor tudod használni a konyhát, ha a hűtő, a mosogató és a tűzhely között is pultot helyezel el. Vagyis jó, ha van legalább 240 cm szélességű falszakaszod. Kivételek persze mindig vannak és léteznek egészen aprócska konyhák is, amik nem annyira főzésre, inkább csak melegítésre valók. Most azonban inkább olyan képeket gyűjtöttem, amelyeken kicsi a konyha, talán nem is mindig szabályos, de élhetők.

Remélem sikerült használható ötleteket adni!

Képek forrása: Kattints a fotókra!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖNYVAJÁNLÓ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Színtanácsadás, tippek, trükkök a színek helyes kiválasztásához

OTTHONUNK SZÍNEI

Könyv a színekről, melyben térnövelő tippeket is találhatsz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide a részletekért!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr947637332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fori 2015.07.29. 10:42:03

Az a gondom ezekkel a tervekkel, hogy ruhásszekrényt általában nem tartalmaznak. Anélkül elég nehéz kényelmesen élni.

Altaïr 2015.07.29. 21:58:15

@Fori: Tény, hogy nem az összesben, de azért ott figyel a gardrób néhányban, pl. 1. vagy 3.

Altaïr 2015.07.29. 22:01:03

@egy igazi barom vagy mondigazatmar: a negyediken ott a W/D, tehát mosó- és szárítógép is van, de a legtöbb alaprajz tényleg egy kaptafára készült. Gyanítom, hogy ezeket a lakásokat nyugati (amerikai?) épületekbe tervezték, ahol az alagsorban van közös mosókonyha.

Monimi.hu · http://monimi.hu 2015.08.01. 10:52:42

Esetleg szívesen vennék magyar igényeknek megfelelő terveket is. Ezek tényleg látványosak, de pár ötlettől eltekintve nem sokat érnek. Nincs ilyen elérhető valahol?

2015.08.02. 11:58:48

Ezek egy max. kétszemélyes lakások, szóval úgy tessék nézni őket. Én is ilyenben élek, annyi az előnyöm, hogy van egy kis erkélyem is, így nagyobbnak tűnik a tér. Viszont konyhám, pl nincs, csak teakonyha a szobában beépítve, az előszoba viszont nagy, így a szekrény és a fürdőszobai bútorok is ott vannak (igen, a fürdőszoba is kicsi). A szobában viszont nagy teret akartam, így ott egy falra szerelhető asztalon, magas forgó bőrszéken, az asztal alá betolható tárolószekrényen, ágyon, a teakonyhai csaphoz csatlakoztatott mosógépen, egy babzsákon és kisebb asztalkaszerűségen kívül csak egy szőnyeg van. Sem könyvespolc, sem Réka szekrénysor, sem tv-állvány, sem hasonlók. Mindazonáltal több száz könyvem van, e-book formában. Az erkélyen egy korlátra csatlakoztatható asztalka egy székkel.
Ja, és mivel a kis teakonyhában helyet akartam spórolni, ahova pakolhatom a konyhai és mosószereket meg hasonlókat, a szemetesnek rendszeresített beépített szekrényt használom erre. A szemetes meg kint van az erkélyen. A legnagyobb gond, hogy nincs sütőm, mert az megoldhatatlan, csak a mikró grillrésze marad.

Krumpli Bogart 2015.08.02. 22:51:28

Ruhásszekrényről jut eszembe. Svájci ismerősöm csak a bundát, bőrkabátot, alkalmi ruhát és sportruhát tartja meg hosszú távon. Minden szezonra új ruhatárat vesz, a régit eladja. Alig van ruhája. Mosógép az alagsorban, időbeosztás szerint használva, de szinte alig mos.

Én viszont ragaszkodom évtizedes kedvenc ruhadarabokhoz is, ezért nincs annyi szekrény, ami elég lenne.

Szerintem a mosdókagyló túl sok helyet foglal a fürdőszobákban. Én azt szinte nem is használom semmire. Reggel este zuhany és fogmosás zuhanyozás közben.
süti beállítások módosítása