Albérletben is otthonosan: költségkímélő tippek
2015. július 24. írta: tervezzvelem

Albérletben is otthonosan: költségkímélő tippek

Nincs is már olyan messze a szeptember, amikor sok-sok egyetemista, főiskolás költözik új albérletbe. Van, aki esetleg másik városban kezd munkát és egy időre ezért szorul erre a megoldásra. Érdemes jó előre feltérképezni a terepet és szemügyre venni a kiadó lakásokat.

Egy új, szokatlan környezet akkor válik egy idő után otthonossá, ha teszünk is érte. A főbérlő - jó esetben - tisztán, kifestve adja át a lakást. Ha mégsem, ezek a feladatok a beköltözőre várnak. Akár főbérlő, akár albérlő vagy, alapszabály, hogy egy kiadásra szánt lakásban kerüld a feltűnő színeket, főként ha azok nagy felületen jelennek meg. Alkalmas viszont bármelyik pasztell árnyalat a bézstől a halványszürkéig, de egy tiszta fehér vagy épp hogy csak krémszínű fal is kitűnő lehetőségeket tartogat. Sokkal könnyebb lesz majd a dekorálás, egyszerűbben illesztheted hozzá személyes tárgyaidat.

Saját bútorok: pár kisebb darab mindig jól jön

Ha a lakásban van még hely bútorok számára, érdemes pár kisebb, könnyen mozdítható darabot beszerezni. Ez lehet egy babzsák fotel, éjjeliszekrény, kisasztal, újságtartó, gurulós állvány stb. Ide tartoznak az olyan kiegészítők is, mint a fonott kosarak, színes dobozok, tárolók. Egy közepes méretű kosár az éjjeliszekrényt is helyettesítheti.

Textilek

Akár csak saját otthonodban, albérletben is nagy jelentősége van a textileknek. Ha nem éppen kedvedre való az ágy, a kanapé vagy a fotel, egy szép takaróval, párnákkal csodákat tehetsz. Nagyot lendít az otthonosságérzeten a függöny és a szőnyeg is.

Lámpák

Helyi világítótestekkel, mécsesekkel, gyertyákkal, álló és asztali lámpákkal (pl. IKEA papírlámpák) hangulatossá, meghitté tehetjük a lakást.

Személyes tárgyak

Néhány fotó, saját kézzel készített dekoráció, tárgyak, amihez kedves emlék fűz - ha szem előtt vannak, feledtetik veled, hogy albérletben élsz. A képeket nem kell feltétlenül a falra akasztani, teheted polcra, éjjeliszekrényre vagy egy kifeszített zsinegre csipeszekkel. A hálóba, fürdőbe vagy az előszobába tükröt is elhelyezhetsz. Egy-két virág cserépben vagy vázában szintén hozzájárul kellemes közérzetedhez.

Konkrét példa

Az itt következő tervek egy kedves olvasó (főbérlő) számára készültek. Meglévő bútorok az ülőgarnitúra, a ruhásszekrény, a könyvespolc, egy régi alacsony, két ajtós, barna szekrény és a galérián egy komód voltak. A lakás 35 négyzetméteres alapterületét egy kellemes galéria növelte meg. A kanapé és a két fotel eredetileg a galéria alatt állt.

Az átalakítás során a galéria alá egy kis pihenő-beszélgető-olvasó sarkot tettem: a két fotel kis asztallal és egy állólámpával egészült ki. Ide került a ruhásszekrény és a könyvespolc is, hogy ne legyenek annyira szem előtt. A kanapéval szembeni falra került a régi szekrény, megújul, türkizre festett külsővel. Maradt még egy kis hely a két ablak között, ide terveztem a kicsi étkezőasztalt két összecsukható székkel.

A galérián az ágyat egy nagyobb szivacsmatrac pótolja, amit pléddel, sok-sok színes párnával és egy keleties hangulatú lámpással kuckósra alakítottam.

 

nappali1.jpg

nappali2_1.jpg

nappali3.jpg

nappali4.jpg

nappali6.jpg

A konyha a legminimálisabb méretű, mindössze 180 cm széles, erről is készült terv. Zárt felső szekrények helyett inkább polcokat javasoltam, amik szélesítik, tágítják a teret.

kulcsar_eszter_konyha3.jpg

 Képek: tervezzvelem. blog.hu

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖNYVAJÁNLÓ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Színtanácsadás, tippek, trükkök a színek helyes kiválasztásához

OTTHONUNK SZÍNEI

Könyv a színekről, melyben térnövelő tippeket is találhatsz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide a részletekért!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr137630994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása