Beton dekorációk a kertben
2015. július 07. írta: tervezzvelem

Beton dekorációk a kertben

A beton is lehet szép. Ezeket a kaspókat, edényeket magad is elkészítheted. Az a titkuk, hogy a hagyományos beton alapanyagain kívül a homok egy részét tőzeggel helyettesítjük. Így az anyag sokkal könnyebb és alakíthatóbb, mint merevebb testvére. Akár tökéletesen simára is csiszolható vagy rusztikus felületet is képezhetsz, attól függően, mit szeretnél.

A rusztikus edényeket úgy készítheted el legegyszerűbben, ha öntőformának műanyag fóliával bélelt fonott kosarat vagy gyalulatlan deszkát használsz, ami szépen visszaköszön majd a kész betonon is.

Lássuk a hozzávalókat!

Alapanyagok:

- 2 rész homok

- 1 rész tőzeg

- 1 rész cement (friss legyen, ha szép végeredményt szeretnél)

(Ezek helyett 25 kg-os zsákban kapható száraz betont is használhatsz, amihez csak vizet kell keverni, 4 l / zsák arányban.)

- víz a fenti vízarány szerint. Az a lényeg, hogy ne túlozd el, éppen csak keverhető, formálható legyen.

- vödör az összekeveréshez

- keverőeszköz

gumikesztyű, maszk, hogy ne lélegezd be a cementet

- tetszőleges formák sablonnak: kosarak, fagylaltos dobozok, műanyag edények, tejesdoboz stb., amelyeket nejlonnal is kibélelhetsz, hogy könnyebb legyen az eltávolítása. Kaspó készítéséhez 2 egy másba illeszthető forma szükséges (külső-belső).

Fontos tudni!

- A hozzávalókat 5-10 perc alatt keverd simára, egyenletesre. A vizet fokozatosan adagold, lehet, hogy kevesebb is elég lesz vagy éppen egy kicsit több.

- A sablon feltöltése után kicsit rázogasd meg az edényt, hogy a légbuborékok eltűnjenek. Ezután helyezd bele a belső formát és súlyokkal (konzervdoboz, kövek) nyomasd le.

- Vigyázz a szárítással, mert ha túl gyorsan történik, a beton mállani kezd. Locsolgatással, nejlonba csomagolással legalább egy hétig még tartsd nedvesen. Nyári melegben erre fokozottan figyelj!

- Kötési idő 1-2 nap, ekkor kibonthatod a fóliából. Vedd ki a belső edényt, majd távolítsd el a külsőt is. A teljes száradás, megszilárdulás és használatba vétel kicsit később, majd egy hónap múlva lehetséges.

Praktikák

Megkötés (vagyis 1-2 nap) után csiszolópapírral simíthatsz a felületen vagy drótkefével még érdesebbé teheted.

Kaspó esetén ne feledkezz meg a vízkivezető nyílásról sem.

Színes edényt úgy tudsz előállítani, ha a masszához vasoxidot (vörös, sárga) keversz. Vagy száradás után egyszerűen lefested, lakkal pedig tartósítod. Impregnáló szert amúgy is érdemes alkalmazni, így tartósabbá teheted művedet.

Fonott mintájú papírkosarat használva sablonként, ilyen kaspókat tudsz gyártani:

Sima és kerek, régi tálak felhasználásával:

Ha fából készítesz sablont:

Pici és mutatós:

Gyertyatartók a kellemes estékhez:

A kert egyszerű díszei:

A tál hangulatos tűztérré is változtatható:

Ha kész elemekből dolgoznál, kövesd ezeket az utasításokat. Nagyon jó módszer az építkezésből megmaradt beton kerítéselemek hasznosítására és széppé varázsolására. Bármilyen formában összerakható és némi föld és pár igénytelenebb növény, kövirózsa beültetésével érdekes és gyönyörű falat készíthetsz.

Rusztikus környezetben különösen mutatós, még asztali dekorációként is.

Járdalapokból is készülhet virágtartó.

 

Képek forrása: kattints a fotókra!

Ugyancsak a képekre klikkelve találod meg az elkészítési módokat is.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖNYVAJÁNLÓ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Színtanácsadás, tippek, trükkök a színek helyes kiválasztásához

OTTHONUNK SZÍNEI

Könyv a színekről, melyben térnövelő tippeket is találhatsz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide a részletekért!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr467551122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása