Variációk képkeretre
2015. március 16. írta: tervezzvelem

Variációk képkeretre

Egy kép akkor tud teljes szépségében élni és érvényesülni szobád falán, ha megfelelő keretet választasz hozzá. Készítheted saját magad is, de mindig az a legfontosabb, hogy meglegyen az összhang  kép és kerete között, valamint illeszkedjen a szoba hangulatához is. Ha több képet teszel egymás mellé, az elrendezésre is kellő figyelmet kell fordítanod.

Elsősorban a megfelelően kiválasztott szín, stílus, anyagminőség határozzák meg a harmóniát, a szerves kapcsolódást a környezethez. Pontokba szedtem néhány szabályt.

1. Egy akvarell könnyedségét akkor tudod megőrizni, ha széles pasztell színű paszpartut és sima vonalú keretet használsz hozzá. A paszpartu nagyon dekoratív, a kép több teret kap és a középpontba, kiemelt helyre kerül.

2. Erőteljesebb színvilágú képeknél szintén előnyös a paszpartu alkalmazása, mert egyszerre semlegesít és előtérbe hoz.

3. Paszpartuval teheted hangsúlyosabbá fotóidat is, különösen, ha azok kisebb méretűek.

4. Nagyon látványos, lebegő hatást érhetsz el azzal is, ha a fotó két üveglap közé kerül. Felhasználhatsz hozzá például két régi ablakszárnyat.

5. Több képet akkor tudsz kellemesen összerendezni, ha van köztük összekötő kapocs. Itt például igaz, hogy különbözőek a keretek, de semleges színűek és mindegyik fekete-fehér családi fotót foglal magába. Néhány darabot nagyon jól kiemel egy-egy díszesebb ráma.

6. Itt színek helyett a formákkal játszott a készítő. Az összképnek kifejezetten jót tesz egy-két változatos alakú keret és, hogy a sok kis kép egyetlen montázzsá áll össze.

7. Világos és átlátható. Egyszerű, de nem unalmas. A hatást erősítik az egyforma stílusú keretek, valamint a kompozíciót sorvezetőként aláhúzó fa polcok.

8. Két valóban szokatlan megoldás. Hangsúlyos és figyelemfelkeltő, különösen képek csoportja esetén. Kerülhet például oszlopra, kiszögellések dekorációjaként vagy az ágy melletti sarokba.

9. Klasszikus olajfestmény klasszikus keretben. Az érdekességet és szokatlanságot itt a rusztikus kőfal biztosítja.

10. Dekoratív papír vagy tapéta vagy anyagdarab is kerülhet a sima fém keretbe. A kompozíció eleganciáját a mintákon túl a fehér-arany kombináció fokozza.

11. És egy ráadás: kép vagy keret?

 

Képek forrása: kattints a fotókra.

Könyvajánló: Szeretnél többet  tudni a színekről? Egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr707274159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása