Falöltöztető
2015. január 30. írta: tervezzvelem

Falöltöztető

Amikor felfedeztem ezeket a képeket, már tudtam, hogy a mai bejegyzés a tapétákról szól. A tapéta pillanatok alatt felöltöztet egy helyiséget, a baj csak az, hogy amennyire mutatóssá, barátságossá varázsolja a szobát, éppolyan könnyű el is szúrni az összképet egy rossz választással.

Mint green is such a refreshing colour for a kids room or nursery - love this wallpaper from Ferm Living

Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy a választék óriási. Ezért tapéta választásánál (is) az első a tervezés legyen és ne csak az árra koncentráljunk, meg arra, hogy: ez is tetszik, meg ez is, meg ez is ... És a végén teljes a tanácstalanság.

Mielőtt akár egyetlen tapétát is megnéznél, el kell döntened, hogy milyen hatást szeretnél elérni. Ezek lehetnek a fő szempontok:

1. Milyen esetleges építészeti hiányosságok vannak, amiket optikailag szeretnél befolyásolni. Túl alacsony a belmagasság vagy inkább túl magas? Hosszú, keskeny szobáról van szó?

2. Mit szeretnél kiemelni, mire szeretnéd felhívni a figyelmet a szobában. Van-e kedves bútordarabod, egy szép formájú asztalkád, egy kép ...?

a wonderful small space wall papering. I really want a bold wall paper but not something that would over power a room. Pintrest never fails

3. Milyen hatást szeretnél kelteni? Mennyire legyen vagány, fiatalos, barátságos, elegáns ...? Ez nyilvánvalóan a tulajdonos személyiségéből is következik.

Itt most egy egyáltalán nem szokványos fürdő következik, akár egy budoár.

Small Bathrooms That Pack a Punch: Think you can’t do graphic wallpaper in a small space? Think again! A small bathroom is the perfect place to try out a daring wall treatment. From DIYnetwork.com

4. A fenti szempontokat is figyelembe véve: az egész helyiséget szeretnéd tapétázni vagy csak egy falszakaszt?

A really neat (albeit labor-intensive idea): framing sections of a wall with molding and using nailheads or wallpaper to create visual interest | Gray and Coral Bedroom Inspiration

5. Milyenek a fényviszonyok? És ide kapcsolódik az is, hogy mennyire meleg, illetve hideg hatású a helyiség.

6. Milyen a szoba mérete?

7. Mi az adott helyiség funkciója, vagyis mire használod? Nappali, konyha, gyerekszoba, esetleg WC, fürdő?

8. Mennyit tartózkodsz ott?

9. Van-e valamilyen szín, amit nagyon szeretnél vagy nagyon utálsz? És a szeretett szín illik-e a szoba fentebbi szempontok alapján meghatározott adottságaihoz?

10. Egyéni elvárások.

Ezek után jöhetnek a konkrétumok:

Ha van rá lehetőség, vigyünk haza mintát a tapétából és nézzük meg, hogyan változik a színe az otthoni fényviszonyok között: nem túl sötét-e vagy nem veszíti-e el a karakterét?

A tapétának mindig illeszkedni kell a szoba bútoraihoz, karakteréhez.

A címben nem véletlenül jelent meg az "öltöztető" kifejezés, hiszen, ami a ruhákra érvényes, igaz a tapétára is. Ha tudod, hogy a keresztben csíkos nem áll jól a dundiknak, ezt a lakberendezésre úgy fordíthatod át, hogy nagy tereknél és alacsony belmagasságnál nem előnyös a hosszanti minta. Viszont, ha jelentős a belmagasság, optikailag alacsonyabbnak tűnik majd a tér. (A hosszában csíkos pedig karcsúsít, tehát itt az ellenkező szabályok érvényesek!)

A legelső képen bemutatott gyerekszoba tapétája például felfelé irányítja a tekintetet, kellemes menta színe pedig igazán üde. Egy ilyen tapétát előszobában is el tudok képzelni.

Kisebb helyiségben is alkalmazható azonban keresztben csíkos tapéta, ha például nem a teljes szobát burkolod be vele, hanem pl. csak a rövidebb falszakaszt. A többi falszín pedig egyszínű, lehet a tapéta egyik világos árnyalata. Ez kimondottan előnyös a keskenyebb, hosszúkás helyiségek esetében.

Sober and inviting with coordinated furnishings from Slettvoll - Comfortable home

A hosszanti csíkok szuperül kiemelik az étkezőt és tágítják a teret.

Temporary Wall Treatment Ideas for Renters; dark brown vinyl strips.

És így is lehet vízszintesen.

idea for side of dresser drawers later on

Nagy mintás tapéta csak nagyobb térben tud érvényesülni, az apró minta viszont kisebb helyiségbe való, így a szoba nagyobbnak tűnik. A nagy minta sokszor a klasszikus stílus kísérője.

Itt is érvényes az a szabály, hogy ha nem a teljes szobát burkolod nagyvirágos tapétába, hanem csak egy falszakaszt, a hatás lehet előnyös. Igaz ez akkor is, ha a szoba sokablakos, fényes, világos.

wallpaper for living rooms ideas | 10 Divine Damask Wallpapers for Every Room

Léteznek domború mintájú tapéták is, amelyek lágy, meleg hatásúak, enyhén szigetelnek is, sőt vízállóak, tehát moshatóak.

Nagyon praktikusak az átfesthető tapéták, amelyek bírják a strapát és könnyedén tisztán tarthatók. Ráadásul szabadon játszhatsz a színekkel.

Nagy divat a fotótapéta is. Ami szintén nagy veszélyeket rejt, ha nem találod el a stílust. Itt egy érdekes montázs, ahol tökéletesen ügyeltek a színekre:

Distinctive and mixed-media wallpapers designed by Trove, New York

Tipp:

A tapéta természetesen nemcsak a falon mutat jól. Megjelenhet bútoron vagy lépcsőn is. Itt például nagyon jól ellensúlyozza a lépcső meredekségét, eltereli róla a figyelmet.

I love the painting of the stairs idea, I wouldnt put the plants down considering I would trip. Or my dog would eat them, which ever comes first

Itt pedig a lépcső keskenységét feledtetik a vízszintes minták.

Newsflash: wallpaper is for more than just walls.  Makeover your stair risers with this simple DIY project.

És még egy egyedi megoldás.

Hang Wallpaper    Create a wall hanging from wallpaper scraps. Use dowel rods from a crafts store for a smooth look. Roll the top and bottom of the paper over the rods and attach with glue and a staples. Tie a decorative cord to top rod and hang from a hook on the wall.

Érdekelnek a színek is? Mit és hogyan válassz? Kattints ide!

Ha még több érdekességre vagy kíváncsi, kövess a Facebookon is.

Képek: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr837123145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása