Világítás 1x1
2014. december 12. írta: tervezzvelem

Világítás 1x1

A lakás mesterséges fényei, vagyis röviden a világítás a lakberendezés egyik kulcskérdése. Ugyanis nemcsak a lakás stílusát, hangulatát határozza meg, hanem a mi közérzetünket is alapvetően befolyásolja. Ez különösen télen, amikor korán sötétedik, válik - szó szerint - szembetűnővé.

ceramic lights by lightfixture tamar

A világítás megtervezésekor az első lépés annak felmérése, megfigyelése, hogy a természetes fény mikor, hol éri az egyes helyiségeket. Ez függ a napszakoktól, évszakoktól, a lakás fekvésétől egyaránt. Ebből kiindulva vegyük figyelembe azt is, hogy melyik napszakban tartózkodunk legtöbbet a lakásban és mikor milyen időtöltéseink vannak.

Otthoni munkához, tanuláshoz, egyes hobbikhoz (pl. kötés, varrás, barkácsolás) megfelelően erős, helyi megvilágítás szükséges.

A pihenést a tompított, lágyabb fények segítik.

Ezért nagyon fontos a jó megvilágítás, mert például a túl erős fény fárasztja a szemet, a félhomály pedig lehet lehangoló is. Három fő szabályt érdemes tehát követni:

1. Általános világítás kialakításakor arra ügyeljünk, hogy a világítótest olyan helyre kerüljön, ahonnan a  helyiség fő részeit egyenletesen éri a fény.

Erre minden helyiségben szükség van. Általában ezt a szerepet a csillár szokta betölteni. Kiváltható azonban álmennyezetbe süllyesztett spot lámpákkal is, melyek végigfuthatnak a falak mentén vagy célzottan az egyes funkciójú helyek fölött (pl. étkezőasztal, kanapé). A lényeg, hogy a helyiség nagyságához méretezzük a fényerőt.

35 Amazing Neutral Living Room Designs : 35 Amazing Neutral Living Room Designs With Grey Wall And White Sofa Table Chair Chandelier And Bro...

Az előszobában hangulatosabb a visszafogott világítás, melyet falikarokkal, rejtett világítótestekkel érhetünk el. Hosszú folyosóra sűrűbben elhelyezett világítást tervezzünk.

Smart indirect lights from Agence Daney, great way to save space in a small apartment while brightening up the room.

Az étkezőben mindig az asztal fölé helyezzük a lámpát. Így koncentráltan világíthatjuk meg az asztalt, ugyanakkor szórt fénye az általános világításról is gondoskodik. Ha azonban az étkezőasztal a fal mellett​ helyezkedik el, alkalmazhatunk itt is falikarokat.

Photo wall's are a perfect way to add more appeal to your living space #interiordesign

A hálószobában nagyon praktikus a fényerősség szabályozós mennyezeti lámpa. Jó, ha két kapcsolóról gondoskodunk: egyik az ajtó mellől, másik az ágyból működteti a világítást.

Vintage Artichoke Ceiling Lamp designed in 1958 by Poul Henningsen

2. Helyi világításnál figyeljünk rá, hogy mi a megvilágítandó terület és milyen erősségű fényre van szükségünk. Minden olyan helyiségben szükséges, ahol a központi világítás kevés. Ilyen a konyha, a dolgozószoba, a gyerekszoba, a nappali, a hálószoba, a fürdő vagyis szinte minden helyiség.

A helyi világítás hátulütője a szabadon futó vezeték lehet. Ha van lehetőségünk, tervezzük úgy, hogy legalább egy részük (amit nem mozdítunk) ne konnektorról, hanem falban futó vezetékről működjön. A kapcsolót a használati hely közelébe helyezzük, esetleg a központi kapcsoló mellé.

A nappaliban az olvasófotel, a könyvespolc mellett szükséges a helyi világítás, valamint a tévézés is kellemesebb, ha valamilyen tompa, minimális fény világít, ami természetesen nem tükröződik a képernyőben.

Herfst teinten. Met producten van Zuiver: Metal Bow Copper, Cupid Copper en Antique Copper bijzettafel.

A konyhában a munkapult, a tűzhely, a mosogató megvilágítása a legfontosabb. Úgy helyezzük el a lámpatesteket, hogy ne vakítson el munka közben. Célszerű, ha egyenként is kapcsolhatók.

Ablaktalan konyhákban a világítást segítik és kiemelik, ha fényes felületű, világos bútorokat, csempét választunk.

before after kitchen makeovers | This is such a gorgeous and classy kitchen remodel from Elements of ...

KItchen Colour combination that I am planning for my TinyHouse... -  To connect with us, and our community of people from Australia and around the world, learning how to live large in small places, visit us at www.Facebook.com/TinyHousesAustralia or at www.tumblr.com/blog/tinyhousesaustralia

A hálóban az ágy mellett vagy felett helyezzük el az olvasólámpát.

Solid #wood double bed RILETTO by TEAM 7 Natürlich Wohnen | #design Kai Stania @team7

$20 DIY headboard.. 1.This blog is amazing. 2. Seriously?? $20 for this adorable (& EASY) headboard??

A dolgozószobában (és ugyanez vonatkozik a gyerekek íróasztalára is) feltétlenül szükséges az asztali lámpa. Fénye legyen irányítható, amely csak lefelé világít. Jobb kezesek balról, bal kezesek jobbról kapják a fényt.

Vegyük azt is figyelembe, hogy ha monitort használunk, inkább szórt fényre van szükségünk.

black and white home office ❥ have always liked these kinds of shelves

office-small-design....just give me a space that is all my own and i will be one happy momma/wife!

A fürdőben mindenképpen meg kell világítani a tükröt.

Project Olivia by hoo | www.hoo-residence.com | www.facebook.com/homeofone | hoosays.wordpress.com

Ide, a helyi világításhoz tartozik az is, ha egy képet, dísztárgyat, akváriumot szeretnénk megvilágítani. Kellemes lehet az étkezőben egy szép, üveges tálaló polcainak megvilágítása, amely egyben hangulatos fényeket is biztosít a vacsorához. Vagy egy falfülke kivilágítása a fürdőben.

Bathroom Lighting Design | John Cullen Lighting. Love the range of lighting at various levels. Niche lighting and reflected glow around bath. Warm, luxurious feel.

3. Hangulatvilágításnál célszerű és harmonikus, ha többféle lágy fényt alkalmazunk. Itt van a legtöbb lehetőségünk az egyediségre. A legegyszerűbbek a fényerősség szabályozós lámpák. Aztán jöhetnek az állólámpák, falikarok, rejtett világítások, szép formájú, érdekes asztali lámpák, ahogy a fantáziánk engedi.

Szerepük nem elhanyagolható: meghittebbé teszik az esti beszélgetéseket, ünnepeket, romantikus hangulatot varázsolnak bármelyik helyiségbe.

 Coming up from garage? Between the two apartments? Landing before stairs to our house...

Or just paint a wintry forest mural on the wall and attach an old-fashioned lamp. | 21 DIY Ways To Make Your Child's Bedroom Magical

So,so cool :) would want some over the table in the diningroom,for sure :) (65 Creative interior design ideas from the 2012 Maison)

Modern Home Decorating Ideas » Blog Archive » The New Unique Lighting Design Collection

Különösen kis lakások esetében fontos, hogy egy helyiségen belül mindhárom világítási mód megjelenjen. Ha a legtöbb tevékenységünk a nappaliban zajlik, erre helyezzük a hangsúlyt. A több kisebb lámpa, a különböző helyekről érkező fény a térérzetet is növeli.

Képek: Pinterest

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr676976793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.01.18. 09:40:38

Szupi blog, tetszenek a lámpák

takacsveca93 2018.01.18. 09:43:11

A beépített világítás a számítógép/monitor mögött nagyon jó ötlet, hasznos. Mert sok ember szeme úgy romlik, hogy sötétben nézik a monitort. Én is beleestem ebbe a hibába. www.ujsagomat.hu/jysk
Egy lámpa nagyon fel tudja dobni vagy lerombolni egy szoba hangulatát. Szép blog egyébként :)

bonsaifacska 2019.04.03. 08:45:07

Nagyon szép blog és a cikkek is igényesek! :) Szerintem sok hasznos infó volt benne. Mi is nem olyan régen cseréltük le az összes világítást a házunkban és jó sokat törtük a fejünket.
Találtunk egy olyan webáruházat, ahol garanciát is adnak. ledfenyforrasok.hu/
Remélem valakinek hasznos lesz a tippem ;) :)
süti beállítások módosítása