Madáretetők
2014. október 30. írta: tervezzvelem

Madáretetők

Beköszöntöttek a hűvösebb, ködös napok. A kismadarak az erdőből a házak közelébe húzódnak. Sőt, vannak olyan fajok is, amelyek északról, a zord időjárás miatt hazánkba költöznek telelni. Itt az ideje, hogy kihelyezzük az etetőket. Lehetőleg olyan helyre tegyük, hogy az ablakból észrevétlenül megfigyelhessük őket. Sok-sok élménnyel leszünk gazdagabbak, ha nyomon követjük kis életüket.

I want there to be garden parties at my house every day. :D 23 DIY Birdfeeders That Will Fill Your Garden With Birds

A legfontosabb, hogy ha már kihelyeztük a madárházikót, folyamatosan, egész télen (novembertől sokszor áprilisig, a fagyok elmúltáig) biztosítani kell az eleség utánpótlását. Különben nagyobb kárt okozunk, mintha egyáltalán nem is etetnénk őket. A madárkák ugyanis gyorsan hozzászoknak a jóléthez, ezért, ha váratlanul abbamarad az ellátás, nehéz helyzetbe kerülhetnek. Akár el is pusztulhatnak, mert ha nem jutnak élelemhez, egyetlen nap alatt megfagyhatnak.

DIY Flowerpot bird feeder ~ site also has how to make wine bottle birdfeeders

Az olajos magvak mellett almát is felszúrhatunk az ágakra. Magas cukortartalma segíti átvészelni a telet ott is, ahol hiányoznak a bogyós termésű bokrok. Emellett fontos tápanyag az állati zsiradék is, állateledel boltokban mindenütt kapható a cinkegolyó. Néha lágy sajtot, vajat, diót, mogyorót is kitehetünk csemegének. Kevésbé köztudott, hogy adhatunk főtt rizst, tésztát, levesben főtt zöldségeket is. Viszont soha ne etessünk kenyérrel.

Két helyes kis etető, egyelőre üresen:

Rustic Birdhouse - Primitive Birdhouse - Heart Birdhouse - Bed and Breakfast Birdhouse - Bird Feeder

Birdhouse Rustic Bird Feeder 276. $24.95, via Etsy.

Narancshéjban is függeszthetünk ki eleséget.

Bird Feeders from Oranges DIY – great winter project with or without children!

A cinkék és verebek szeretik a fák üregeit, számukra - ha van rá lehetőségünk - odúkat is kihelyezhetünk. Ezzel is védelmet biztosíthatunk számukra a kemény hideg ellen. Dugókból ilyen pompás kis házikót barkácsolhatunk.

Log Cabin birdhouse wood and wine corks by CarefullyCorked on Etsy, $44.95

És hogy az üveg se vesszen kárba:

DIY wine bottle bird feeder.  No drilling the glass!

Variációk műanyag palackra:

Bird Feeder, great for a girl scout craft. They could decorate the bottle too. Using resources wisely

Bird Feeders - 20 Fun and Creative Crafts with Plastic Soda Bottles

Gondoskodásunkat meghálálják majd, ezzel kapcsolatban elmondok egy történetet. Májusban hetekig figyelhettük, ahogy egy rozsdafarkú pár fészket rak nálunk, majd kikelti öt fiókáját. Titokban a tojásokat is megszámoltuk. A kicsik nagyon gyorsan, mindössze két hét alatt kirepültek, de addig sok-sok örömet szereztek nekünk. Azóta is visszajárnak.

Végül egy kedves kép mókusbarátoknak:

chairity-begins-at-home-squirrel.jpg (488×640)

Forrás és ha még többet szeretnél tudni: itt.

Képek: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr336846191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása